0

У тре вероятно ще излезем от тъмночервената зона. Подобрява се епидемичната обстановка в страната по всички показатели - на новозаразени, на хоспитализации и смъртност. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция относно удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната. От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди, допълни той.

Проф. Мира Кожухарова добави, че намалява се броят на хората, които се намират на болнично лечение. “Върхът вече е минал, постепенно спада. Намалява и броят на смъртните случаи, въпреки че остава висок”, обясни тя. Според проф. Кожухарова, на първо място смъртността се дължи на отказа от ваксинации. Тя изрази надежда, че с падането на вълната повече хора ще се ваксинират. Връх на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население. „Към момента кривата много рязко спада. Това е добрата новина”, каза още Кожухарова.

“Ситуацията с епидемичната обстановка допуска и позволява да вкараме в нова заповед точки за един по-пълноценен учебен процес сред учениците”, обясни на брифинга заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.

“Предоставили сме на МОН над 1 милион щадящи тестове, днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година.

По отношение на граничния здравен контрол - хората със зелен сертификат ще могат да влизат в страната. Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност, допълни той.

От 1 декември се удължава срокът, в който човек може да се освободи от карантина човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат. От 24 часа, той става 72 часа, обясни Стойчо Кацаров.