0

В ътрешно разследване в "Булгаргаз" ще покаже какви търгове са проведени и за какво количество газ, както и от кого са възложени процедурите. Това коментираха от компанията пред БТВ.

Вътрешно разследване в "Булгаргаз" ще покаже какви търгове са проведени и за какво количество газ, както и от кого са възложени процедурите. Това коментираха от компанията пред БТВ.

По-рано през деня бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви, че дружеството е продало 60 хиляди мегават часа природен газ на съседната ни държава - Румъния, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. "Ако се окаже, че тези (изнесените . б.р.) количества са изпомпвани от (газохранилището) в Чирен, при положение че чакаме утре да започне война, това вече граничи с престъпление", каза Овчаров.

На свой ред лидерът на АБВ Румен Петков пък призова пред БНТ премиерът Кирил Петков и новото ръководство на държавната фирма "Булгаргаз" да разследват сделка, за която той има съмнения, че е направила предполагаем посредник супербогат,  защото компанията по думите му няма лиценза за такава сделка. Цената на мегават според Петков в България в момента е 55 евро , а в Румъния - 85 евро.

По-късно темата бе подета и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова службите да се самосезират и да проверят казуса. Дори се закани, че ще докажат как новата власт краде милиони.

Междувременно от новото ръководство на дружество обявиха в официално съобщение на страницата си, че предаване на документация, съдържаща текущото състояние и дейността на дружеството, не се е състояло. „Причината за това е, че вече освободеното ръководство, в последния си работен ден, е прекратило трудовите правоотношения на служители, заемащи ръководни позиции, срещу парични обезщетения в размер на повече от 170 хиляди лева“, посочват от новото ръководство.