0

У величението на акцизите на тютюневите изделия, както и въвеждане на ставка за електронните цигари да влезе в сила от 1 септември вместо от 1 юли. Това гласят предложения за изменения в актуализацията на бюджета за 2022 година, внесени преди второ четене от политическа партия „Има такъв народ“. В мотивите си народните представители изтъкват, че производителите на тези продукти няма да имат физическото време за реализиране на промяната, която включва регистрация на нови цени, снабдяване с бандероли, производство и доставка на стоки.

Храна

От същата политическа партия предлагат още промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които обхващат брашно, плодове, зеленчуци и олио. От ИТН настояват ДДС на брашното да бъде 0%, а на плодовете и зеленчуците, както и на олиото да бъде намалено от 20 на 9 на сто. В мотивите си посочват, че това е антиифлационна мярка, която ще допринесе за увеличаване на потреблението на плодове и зеленчуци.

Сред предложенията, внесени за промени в бюджета, са още ваучерите за храна, върху които не се плащат осигурителни вноски от работодателите, да важат и за туристически услуги в страната. В момента бизнесът може да предоставя на наетите до 200 лева месечно. Това е социална услуга, с която ще подпомогне и родния туристически бизнес, смятат вносителите от „Продължаваме промяната“.

Протези

В бюджета за Националната здравноосигурителна каса пък едно от предложенията е на ДПС. Те настояват НЗОК да покрива цялостно поставянето на зъбни протези. В мотивите към предложението е записано, че сумата от 2 млн. лева, която беше заложена в бюджета за 2021 година, не е изразходвана и тя би могла да бъде прехвърлена за тази година. Според Съюза на зъботехниците в България с тези средства могат да покрият разходите за 10 000 зъбни протези.

От „Възраждане“ пък предлагат с 14 млн. лева да бъде увеличен бюджетът за скъпоструващо лечение на деца под 18 години. Така към 37 млн. лева, които са заложени в момента, да се добавят още 14 млн. Средствата за увеличението пък да дойдат от сумата, заделена за ваксини срещу COVID.

20% увеличение на заплатите на полицаи, охрана и земеделие

Да бъдат предвидени допълнителни средства за увеличение на заплатите в полиция, охрана, Българската агенция за безопасност на храните, Агенцията за борба с градушките, Селскостопанската академия и други сектори. Това предвиждат предложения за промени в закона за бюджета на НЗОК, внесени от партии „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

За увеличение на заплатите на служителите в МВР са необходими 130 млн. лв., а охрана и Изпълнение на наказанията - 30 млн. лв., а за Национална служба за охрана с 1 млн. лв.