0

О чакването на новия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров е да няма драматични промени за повишаване на цените на електроенергия за битовите потребители. Тази прогноза той направи като експерт, защото основният двигател за искане за увеличаване на цените - повишените разходи за технологични загуби на енергоразпределителните дружества, вече е неутрализиран от намесата на правителството и законодателния орган.

Очакването на новия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров е да няма драматични промени за повишаване на цените на електроенергия за битовите потребители. Тази прогноза той направи като експерт, защото основният двигател за искане за увеличаване на цените - повишените разходи за технологични загуби на енергоразпределителните дружества, вече е неутрализиран от намесата на правителството и законодателния орган.

Въпреки тези си очаквания той не пожела да прогнозира какво точно ще се случи с цените на тока, парното и водата, след като отпадне действието на мораториума на НС. "Би било опасно да правим такава прогноза, без да се запознаем с данните и да съм получил анализите от колегите", отбеляза той.

Тодоров набеляза три основни теми при встъпването си в длъжност по време на тържествен акт в сградата на регулатора. Едната е мораториумът, който беше наложен от Народното събрание върху решението на КЕВР за цените на тока, парното и водата. По думите му, този мораториум, по желание на НС, може да отпадне. КЕВР ще бъде готов в най-кратко време да предостави всички анализи, за да може парламентът да разбере какво следва както по отношение на потребителите, така и по отношение на производителите и енергоразпределителните дружества.

Същото в пълна сила важи и за сектора "Топлоенергетика". Резултатите от анализите на КЕВР ще бъдат съобщени на парламента.