0

М асово недоволство на ловци има у нас. Причината - предложение на Европейската комисия да забрани използването на олово при лова и риболовните тежести. Заради това вече е започнала подписка, чрез която да изразят възражението си. Ако идеята стане факт, тя ще влезе в сила от 2026 година, коментира пред „Телеграф“ председателят на Съюза на ловците и риболовците у нас Васил Василев. По думите му вече има събрани 20 000 подписа, а ловците в страната са 160 000. 

Подписка

„Надяваме се да стигнем до заветните 1 милион подписа, тъй като ловците в Европа са малко над 7 милиона. Най-вероятно те ще бъдат подкрепени от техни близки и познати. У нас целта ни е да се подпишат поне 50 000 души. Инициативата е на вропейската ловна асоциация, на която сме член“, обясни Василев. 

Според него най-засегнати от забраната ще бъдат възрастните ловци, които притежават ловна пушка от много години. 

„Те едва ли ще могат да си купят ново оръжие“, каза още Василев. 

Сезон 

Проблемът бе изваден на дневен ред в деня, в който бе открит груповият лов на дива свиня и местен дребен дивеч. Сезонът ще продължи до втората неделя на месец януари 2023 г. В изборния ден - 2 октомври, ловуването ще е само индивидуално. От Министерството на земеделието и Изпълнителна агенция по горите призоваха за стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност по време на ловния сезон.

Според тях индивидуалното и груповото ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари на водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Разрешителното за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издава за срок един месец, като за фазан, яребица и кеклик то е с фиксирани дати на ловния излет съгласно утвърден график.

Забранено е използването на електрически, звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.