1

"Новите" стари немски вагони дадоха фира.

Тръгва първият влак с новите вагони на БДЖ

Част от тях не са в движение. Хората масово се оплакват от липсата на климатик във вагоните, което е убийствено в кошмарните жеги.

Вижте новите климатизирани вагони на БДЖ (СНИМКИ+ВИДЕО)

Именно във връзка със зачестилите сигнали на граждани за проблеми с климатичната инсталация, от БДЖ казват, че част от тях не се движат, защото били на профилактика.

Профилактиката ще отнеме около седмица, обясняват от ръководството на железниците.

По предписание на немските им колеги, от които БДЖ закупиха вагоните, на всеки 12 хил. км трябва да се прави профилактика заради ежедневната експлоатация. Вагоните вече са ги надхвърлили, информира БНР

"Всички очакваме, че тези вагони, едва ли не като влязат в експлоатация и край - няма спиране, няма да се повреждат. С това наше желание наистина да ги движим постоянно, да задоволим интереса на хората, част от вагоните прехвърлиха пробата за съответната профилактика. Това е една причините да извадим част от състава и да пуснем от старите вагони", обяснява Венцислав Славков, управител на "БДЖ - Пътнически превози". Какво е другата причина обаче, да не са в движение вагоните в най-натоварения сезон - летния - не става ясно.

Венцислав Славков, управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД

 Венцислав Славков, управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД
БНТ

Профилактиката ще отнема около седмица, след което вагоните отново ще се движат.

"При тези високи външни температури, които са през последните дни, каквато и да е климатична инсталация, при това натоварване точно в горещините следобед, едва ли ще издържи", каза още той.

До края на следващата седмица се очаква да пристигнат и последните 19 вагона от общо 76, които бяха закупени от "Дойче бан".