0

Н аше село зарежда Европа с рози, които се засаждат през април.

Те се отглеждат изцяло по холандска технология и се продават на корен. През 2000 г. производителката Валентина Пенчева от Павликени е спечелила проект с холандското правителство на стойност 1 млн. евро и така се стигнало до внедряване на чуждестранния опит.

Агро Телеграф: Розите имат нужда от пролетна резитба

„Холандците идваха тук в продължение на две години, за да ни учат как да гледаме рози. Възприехме изцяло техния метод по отношение на ноу-хау, машини, посадъчен материал, халета, офис и т.н. Розите са интензивна култура, гледат се 2 години и работата е трудоемка“, обясни Пенчева.

Внос

„Навремето собственикът на разсадника купува земя в района на Михалци, защото мястото е много подходящо за отглеждане на рози. Гледаме традиционни сортове на 100 дка. Продукцията е концентрирана изцяло за европейските пазари – Холандия, Белгия и Великобритания. За България продаваме ограничени количества – до 50 000 бр.“, сподели Валентина Пенчева.

Снимка отвисоко показва лехите по цветове.

 Снимка отвисоко показва лехите по цветове.
Валентина Пенчева

Любопитна подробност е, че често розите от разсадника пътуват за дистрибуция зад граница, а след това се внасят обратно у нас под марката на чуждестранния партньор на фирмата за продажба в магазините на една от най-известните вериги за хранителни стоки.

Камери

През април розите се засаждат с машини. Използва се диво растение, което през лятото се облагородява с питомно. Есента се изважда и се съхранява в хладилни камери, които стопират процеса на вегетация. Там зимува на температури от 0 до 4 градуса. Впоследствие се връща на полето, когато условията вече позволяват растението да продължи естествения си цикъл.

Броят 4 бона за селфи в Долината на розите!

„Имаме около 25 работници през лятото, а зимата стигат до 50 души. Все по-трудно става да намерим работна ръка. Наемаме хора от близките села. Имаме работници, които през лятото ходят на гурбет в чужбина, а зимата се връщат у нас и се включват в работата с розите. Обмисляхме да внесем работници от Молдова, но се отказахме, защото административната процедура е много тромава“, сподели Пенчева.

Двуцветни

Подчертава, че за отглеждането на рози са нужни слънце, вода, тор и специфична обработка. Когато всички компоненти са налице, културата се отблагодарява с ароматна и красива реколта. На 100-те дка на фирмата могат да се видят червени, розови, бели, жълти и двуцветни рози. Мирисът на цветята пък се разнася из цялото село.

„Преди 2 години един мъж от Казанлък дойде, за да пробва нашите рози за производство на розова вода. Макар да не са маслодайни, резултатът от крайния продукт беше страхотен“, разказа Валентина.