0

Р анната пролет е времето, когато трябва да се погрижим за розите, ако искаме те да ни зарадват с красиви и дъхави цветове.

Най-доброто време за резитба на розите не е есента, както мнозина смятат, а пролетта. Именно от резитбата зависи и продължителността на цъфтежа.

Инструментът, с който ще я правите, трябва да се дезинфекцира с разтвор на калиев перманганат. Може да се използва и 5-процентов разтвор на формалин, който се приготвя от 1 л вода и 50 мл формалин. Друг вариант е да използвате 95-процентов медицински спирт.

Винаги използвайте чисти и добре наточени градински инструменти.

Циркулация

Първо погледнете цялостната форма на растението, но започнете да режете от основата му. Целта на резитбата е да отворите центъра на храста за светлина и циркулация на въздуха. Разрезите се правят под ъгъл 45 градуса на около 6-7 сантиметра над пъпката, която е обърната към външната страна на растението. Целта на това е храстът да се развива навън, така че центърът на растението да остане отворен. Растежът в посока навън не е само по-естетичен. Той осигурява добра циркулация на въздуха и бързо изсъхване на растението, което пък намалява риска от гъбични инфекции.

Разрезът трябва да е чист, а не назъбен или нащърбен. Премахнете слабите клонки и всички клонки, които са по-тънки от молив. Премахнете подрастващите издънки под присадката. Розите обикновено се подрязват от основата на храста до 30-40 см от последната здрава пъпка.

Увредени

Премахнете клонките, които са загинали, заболели или счупени и наранени. Като цяло премахнете всичко, което изглежда кафяво или черно, или увредено от зимните ветрове.

Ако две клонки се кръстосват, запазете само една от тях. Когато клонките се трият една в друга, те предизвикват лезии, през които могат да проникнат болестотворни организми. Най-добрата практика е да се премахнат кръстосващи се клонки, които растат навътре. Но ако и двете сочат към центъра, запазете тази, която изглежда по-здрава. Премахнете две стари клонки, за да отворите растението. Съкратете останалите клонки на една трета до една втора, като се целите да оставите поне 10-12 сантиметра от миналогодишния растеж.

Почистване

След като приключите с резитбата, трябва да почистите почвата около храста. Започнете, като премахнете окапалите листа около основата на растението. По време на зимния период те са служили като мулч, но през пролетта е време да се отървете от тях. В противен случай ще си имате работа с гъбични заболявания.

След като земята е почистена, време е за малко освежаване. Сега е моментът да разпръснете малко свеж компост в основата на розата. Не е нужно обаче да оформяте цяла купчина.

Изолация

За по-естетичен изглед можете да добавите мулч, като например кори или дървесен чипс. По време на вегетацията този мулч ще играе няколко роли. Първо, ще изолира розите, ако времето през пролетта застудее. Второ, ще намали промените в температурата на почвата. Ще намали и изпаряването на водата през горещите летни месеци. Мулчът също така ще потисне развитието на плевели.

Завържете катерливите с канап

Пролетта е моментът, когато трябва да завържете катерливите рози. Добра идея е да използвате канап, тъй като той е по-мек от телта и няма да нарани самото растение. Проблемът обаче е, че канапът е биоразградим материал, така че трябва да използвате нов всяка пролет. Завързвайте хлабаво, така че растението да може да пълзи през периода на вегетацията.