0

П оне две групи туристи тръгват към Мексико в началото на следващия месец, съобщиха туроператори пред „Телеграф“. Туристите обаче ще кацнат на летището в Мексико сити, а не в Канкун. Ина Тонина, която е управител на „Ара тур“, които водят български туристи към екзотичната дестинация, сподели, че всички, които са се записали, са се обадили притеснени, но засега няма отменени резервации. Тя посочи, че в мексиканската преса вече има публикации за казуса с върнатите българи, като се споменава като причина, че са от държави от бившите съветски републики.

От организацията "Бъдеще за туризма" съобщиха преди дни за множество случаи на недопускане на български туристи с всички необходими документи на територията на Мексико. Веднага след приземяването на самолета някои от пътниците са отклонявани и са отвеждани от униформени в отделни помещения, където са им прибирани мобилните телефони, след което са ги експулсирали обратно със същия самолет, под предлог че нямат предплатен хотел и не могат да пребивават в страната.

Служебният външен министър Николай Милков коментира пред БНТ по повод казуса с депортираните български туристи от Мексико, че било възможно да има пропуски в стъпките от резервацията, през ваучерите, до документите за настаняване на туристите.

Министърът посъветва всички българи, които планират пътуване, да обръщат внимание на документацията, когато правят резервации да внимават във ваучерите им да няма грешки с изписване на имена и данни. Те трябвало да са сигурни, че няма да им се случат нежелани ситуации и да проверяват всичко стъпка по стъпка.