0

Б ългария привлича чужди туристи като непозната, екзотична дестинация. Над 140% се е увеличил броят на търсенията за България в една от най-големите туристически платформи в света. Това бе обявено на Международна конференция за дигиталното развитие на туризма в София, организирана от Министерството на туризма и под патронажа на президента Румен Радев, която започна с танц на роботи от Бургаския университет.  

Нагласи 

Изследване на нагласите на европейци показва, че половината искат да посетят по-малко популярни места като България, Азербайджан и други.

Значително се увеличи броят на пътуванията след падането на рестрикциите заради пандемията на 10 юни.   

Командировки

Проучване показва, че се възстановяват бизнес пътуванията. Новото е, че се комбинират командировките с развлечения. Един от четирима, които пътуват с бизнес цел, остават по-дълго, за да разгледат и опознаят дадената страна, град и т.н. 24% от хората търсят местни ресторанти и местни стоки. 38% са готови да дадат повече пари за екологосъобразно пътуване до дестинации, уважаващи местните традиции.  

Пътеводител 

Министерството на туризма представи бъдещия единен дигитален пътеводител, който реално ще представлява електронна карта на България.

Тя ще обединява различни елементи на туристическата услуга и продукт - като културни и винени маршрути, фермерски пазари, развиващи местните общности, значими природни обекти и знакови забележителности от културно-историческото ни наследство, които представляват интерес за всеки гост на дестинацията.

В падащо меню на картата ще са интегрирани разнообразни функции и възможности за достъп до повече информация - транспортна свързаност, правене на резервации, закупуване чрез QR код на билети за музеи, галерии, концерти и разнообразни събития, виртуални видеоразходки, подготвени от екскурзоводи или блогъри, фотографи и пътешественици и др.

Дигиталният пътеводител ще бъде изготвен от три министерства - на туризма, на културата и на земеделието.  

Съвсем скоро ще излезе общ, богато илюстриран календар за 2023 година, който да представя различни аспекти от богатствата на България - най-посещавани дестинации, природни и туристически забележителности, музеи и културно-исторически артефакти, национални паркове, гори, възможности за ловен туризъм, винени маршрути и кулинария.