0

С ледващата седмица Министерският съвет трябва да гласува мерки, в подкрепа на хората по отношение на високите цени на горива. Това обяви на брифинг служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Днес ведомството представи отчет на направеното по време на служебното правителство.

„Планирано е да гласуваме 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление за картите за учениците и безплатно пътуване за деца до 10 години”, каза той. 

Според него негативните сценарии за българската икономика не са се сбъднали и днес вече не става и дума дали ще има доставки на газ. През декември м.г. „Лукойл“ плати 90 млн. лв. данъци, което е повече от последните 20 години, посочи министърът.

По-рано тази седмица по време на отчета на правителството той заяви, че служебният кабинет е обърнал темпа на инфлацията.

Междувременно стана ясно, че работещите в градския транспорт на София са готови на едночасова ефективна стачка, каза за Българското национално радио председателят на Федерация на транспортните работници към Конфедерация на труда "Подкрепа" Иван Кирилов. Синдикалистите настояват за увеличение на работните заплати в четирите общински дружества - Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност, съобщи БНР.

Искането на синдикалистите е за 30 процента увеличение на заплатите от първи януари, и то ще се отстоява в преговори. Овен за възнагражденията, зрее напрежение и заради текучество на кадри и условията на труд.

Председателят на Федерацията на транспортните работници към Конфедерация на труда "Подкрепа" Иван Кирилов припомни, че изтече тригодишното споразумение за ежегодно увеличение на заплатите с 10 процента:

"Гледайки инфлацията, всъщност по никакъв повод не сме съгласни на 10% увеличение на заплатите, над 100 шофьора са напуснали Столичния автотранспорт през миналата година. За 2021 и 2022 г. над 32 000 работни дни имат водачите неизползван платен годишен отпуск. Нямат възможност да си използват отпуската поради това, че не са достатъчен брой".