0

П арите за втора пенсия в партидите в универсалните пенсионни фондове набъбнаха средно с 435 лева от началото на годината до края на деветте месеца, показват данни на Комисията за финансов надзор.

Към края на миналата година в партидите са били натрупани средно по 4177,75 лева. Към края на деветмесечието сумата е вече 4612,87 лева. Всеки отделен човек обаче има различни натрупвания, които отразяват заплатата, на която се осигурява и периода, в който вноската за втора пенсия се плаща.

Причината парите за втора пенсия вече да набъбват е, че от четвъртото тримесечие на м.г. се пречупва тенденцията пенсионно-осигурителните дружества да отчитат отрицателна доходност за инвестираните средства. Вероятно другата причина е големият ръст на заплатите, с който работодателите опитват да компенсират инфлацията.

Междувременно частните пенсионно-осигурителни дружества поискаха вчера вноската за втора пенсия на родените след 1959 г. да се увеличи плавно до 10%. Осигуровката стои от години замразена на 5%, въпреки че правното й увеличение бе предвидено в Кодекса за социално осигуряване.