0

О бщо 33 млрд. лева са задълженията на домакинствата към банките у нас. Това става ясно от данни на Българската народна банка (БНБ).

През тази година е отчетено и значително увеличение при ипотечните кредити заради изгодните лихви. Общо 16,246 млрд., или половината от заемите са за жилища. Те са с 18 на сто повече спрямо ноември 2021 година.

През октомври новите договори за ипотека са за обща сума от 563,8 млн. лева, което е увеличение с 21 на сто на годишна база.

Растат и потребителските заеми, като за една  година увеличението е с 14 на сто и достигат 15 млрд. лева. 

Като цяло в края на ноември кредитите за неправителствения сектор са 80,181 млрд. лв., което е с 13,5 на сто ръст на годишна база. Изменението им е повлияно и от нетните продажби на други парично-финансови институции, чийто обем за последните дванадесет месеца е 189,2 млн. лева. 

Влогове 

Общо 70,254 млрд. лева държат българските домакинства в банките към края на ноември тази година, сочат данни на Българската народна банка. Това е със 7,9 на сто повече спрямо същия месец на 2021 година. 

Според данните на централната банка в края на ноември депозитите на неправителствения сектор са в размер на 113,157 млрд. лв., което е 73,2% от БВП. Годишното им увеличение достига 13,4 на сто.

С най-голям ръст са спестяванията на нефинансовите предприятия, които са малко над 39 млрд. лева и с 26,5 на сто повече спрямо ноември миналата година.

Депозитите на финансовите предприятия пък се увеличават само с 2,3 на сто и са в размер на 3,855 млрд. лв.   

Лихви 

Очаква се лихвите по заемите да започнат плавно да се вдигат, особено за тези, които се влияят от основния лихвен процент, прогнозираха експерти.

Според методиката за определяне на референтен лихвен процент банките използват основната лихва на БНБ, индексите Юрибор, а други се позовават на средните лихви по различните депозити от статистиката на БНБ.

Юрибор е средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро. В момента четири трезора се влияят от индекса Юрибор, който също расте, а две финансови институции пък използват основния лихвен процент.

Оскъпяване на кредитите вследствие на скока на основната лихва ще има за клиентите на Българо-американската кредитна банка и Токуда банк. 

Влиянието на скока на лихвите ще се отрази последно върху депозитите.