0

“Еврохолд България” сезира българската прокуратура с твърдения, че нейното дъщерно дружество в Румъния е подложено на “изнудване“ и “корупция в изключителни размери“, съобщи EURACTIV България. Този ход на българската компания последва, след като румънският финансов регулатор (ASF) сезира румънската прокуратура на 21 февруари.

Според съобщения в румънската преса само за два месеца застрахователното дружество “Евроинс“ е отхвърлило искове за покриване на щети по 5603 автомобилни застраховки „без причина“, което е и основание за сезиране на поркуратурата. Българската компания “Еврохолд“ притежава “Евроинс“, който е най-големият застраховател на румънския пазар.

На 10 февруари “Еврохолд“ публично осъди организирана атака срещу дъщерното си дружество в Румъния. От “Еврохолд“ коментираха ексклузивно пред EURACTIV, че исковете са отхвърлени заради злоупотреби от някои автомобилни сервизи в Румъния, които таксуват 5-6 пъти по-скъпо от нормалните ставки за ремонт.

“Еврохолд“ се оплаква и от мащабна негативна кампания в румънските медии, целяща да дестабилизира не само румънския застрахователен и финансов пазар, но и самата компания, която е лидер на този пазар.

Асен Христов, председател на Консултативния съвет на „Еврохолд“, каза пред EURACTIV в сряда (1 март), че компанията му е сезирала българската прокуратура, отбелязвайки “корупцията в изключителни размери“, която “накърнява интересите на България и нейните граждани“.

Пред EURACTIV адвокатът Ливиу Кирик коментира, че коренът на проблема е в румънското законодателство, въведено през 2017 година.

Междувременно стана ясно, че най-големият публичен холдинг в България и една от водещите енергийни и финансови групи в Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, отчита силно представяне през последното тримесечие на 2022 г., с което изпраща още една успешна година в историята.

През изминалия период холдингът регистрира близо 77% ръст на приходите спрямо предходната година до над 6.3 млрд. лв. и около 52% увеличение на печалбата преди лихви, данъци и амортизации до почти 286 млн. лв., показва годишният консолидиран отчет на холдинга. Нетната печалба се повишава с 8.8% за година до 68.3 млн. лв.

Най-голям принос за резултатите има енергийният бизнес, който оперира под бранда Електрохолд, формира повече от половината от приходите и подобрява значително рентабилността на холдинга. Това е първият годишен отчет, в който са консолидирани изцяло резултатите на дружествата, които Еврохолд придоби през 2021 г. от чешката CEZ.

Застрахователният бизнес на Еврохолд, концентриран в Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), продължава да бележи стабилен ръст, благодарение на успешната дейност на почти всички застрахователни поделения на групата. Брутният премиен приход на ЕИГ се увеличава с 24% за година до приблизително 1.7 млрд. лв.

Най-голямото дъщерно подразделение на ЕИГ - Евроинс Румъния, приключва годината с 62.2 млн. лв. печалба преди данъци. През изминалите месеци ръководството на групата предприе ключови мерки, които гарантират още повече финансова стабилност на румънското дружество. Евроинс Румъния сключи нов презастрахователен договор с ЕИГ Ре EАД, част от ЕИГ, който покрива плащането на всички щети на румънския застраховател и осигурява трансфера на значителна част (87%) от риска в неговия портфейл извън компанията, при това ретроцедиран при водещи европейски презастрахователи. В допълнение, още през миналата година акционерите предприеха увеличение на капитала на румънското дружество със 100 млн. леи (20.3 млн. евро).