0

В ече няма да можем да използваме по-евтин ток за  бойлерите и енергоемките си уреди в късните часове на денонощието, когато електроенергията бе по-евтина.

От 1 юли 2024 година няма да има евтина нощна тарифа на тока. Това е едно от измененията, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават специалисти в областта на енергетиката.

ТОКОВ УДАР: Ще плащаме повече за светлото!

Предложението е НЕК да спре да бъде обществен доставчик на енергия, а крайните снабдители да започнат да купуват енергия от свободния пазар, на който няма дневна и нощна тарифа.

ОТ 1 ЮЛИ: Кабинетът решава за цената на тока!

След 2025 г. се очаква пълна либерализация на пазара. Това означава, че всеки ще може да избира от кой доставчик да си купи ток. Цената на електроенергията ще се определя не от КЕВР, както беше досега, а от Министерския съвет.

ИЗПРАЗВАМЕ ДЖОБОВЕТЕ: Дерат ни със сметките за ток!

Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди години, тъй като блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй ", произвеждали много ток и не е е имало прилагане на изработената енергия. Точно по тази причина е издигната и ПАВЕЦ “Чаира " -  с цел да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира " в язовир “Белмекен ", а по-късно да се създава необходимата енергия.

Според новия проект КЕВР няма да определя цената, по която НЕК да продава тока на трите електроснабдителни дружества в страната - "Електрохолд", EVN и "Енерго-про", а  самите дружества ще купуват нужната енергия от борсата.

ЧЕСТИТО: Секира с тока от юли!

Базовата цена, която ще плащат крайните потребители, ще се определя от Министерския съвет. Разликата в цена ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС).

Ако електроенергията на борсата е по-евтина, трите дружества ще внасят разликата под базовата цена във Фонда.