0

Б ългаринът слага на трапезата си предимно домати от Турция, Гърция и Германия, родното производство пък се изнася за съседна Румъния, Унгария и Чехия. Това става ясно от данни на Министерството на земеделието за вноса и износа на зеленчуци за периода от януари-октомври 2022 година. Като цяло за десетте месеца на миналата година от страната са изнесени общо 45 000 тона зеленчуци, а вносът възлиза на 235 000 тона, което е над пет пъти повече. При импорта има намаление с около 6 на сто, а на експорта с над 16%.

Продукти

Според статистиката за 10 месеца в страната са влезли общо 75 000 тона домати, като най-големи количества идват от Турция и Гърция. Износът на българските пък възлиза на 11 300 тона, като основен пазар намират в съседна Румъния.

Вносът на картофи пък възлиза на 39 000 тона, като те идват от Франция, Германия и Гърция. Българските пък се продават в Румъния и Великобритания. Близо 23 000 тона пипер е пласиран у нас от Турция, Северна Македония и Гърция. Българското производство намира реализация в Румъния, Германия и Унгария.

От данните става ясно, че внесените краставици у нас са общо 15 000 тона и са от Гърция, Турция и Албания. Българското производство се изнася за Германия и Чехия.

Цени

В момента по магазините разликата в цените на краставиците е над 100%. Тези, на чиито етикети пише, че са български, стигнаха 8 лева за кило, а вносните от Турция се пласират за 3-4 лева за кило, което е двойно по-евтино. Родното производство са стандартни дълги, прави краставици, а вносните се водят късоплодни.

Иван Кабуров от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция обяви пред NOVA NEWS, че на нашия пазар няма краставици от български производители. Той посочи, че цената от 7 лв. за килограм краставици е реална, защото разходите и себестойността на произведената продукция се е увеличила три пъти. Но цената би станала по-ниска, ако има предлагане и на българска продукция.