0

О сновният внос на яйца от трети страни у нас за Великден е от Украйна. Това съобщи за „Телеграф“ изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Иван Шиков. Той допълни, че има импорт на кокошите продукти също от Латвия, както и традиционно от Полша. 

Проверки

От агенцията по безопасност на храните започнаха ударни проверки на храните, които слагаме на великденската трапеза. Шиков изтъкна, че се правят изследвания, взимат се проби и докато не бъде установено, че продуктите са безопасни, няма да бъдат пуснати за продажба. Акцент на проверките са именно яйцата, както и месо, козунаци и др. Министърът на икономиката Никола Стоянов пък коментира, че от 5 дни работи сайтът за сравнение на цените на храните и на ден има около 10 000 влизания. Той каза още, че скоро ще започнат разговори за изготвянето на закон за таван на надценката, както и че се работи по закон за търговия с храните.

Цени

На пазара има и много яйца от български производители, които в момента са на промоция и се продават с по 20 на сто намаление, показа проучване на „Телеграф“. Сред офертите е кора с 10 броя, размер L, намалена от 6 на 4 лв. Предлагат се и яйца от свободни кокошки в кашони по 180 броя. В момента кутията с голямата бройка продукти размер L може да се купи за 70 лв. Яйцата от размер М също от свободни птици вървят по 66 стотинки за брой. Така опаковката от 6 броя излиза точно 4 лв. Най-намалените кутии с по 6 яйца, и то с по-голям размер, са по 3,79 лв. в някои магазини, но заради намалението са се изчерпали почти веднага след като са били заредени.

Правят държавен магазин за храни

Държавата планира да направи собствен магазин и така се бори с високите цени на храните. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев. Планирано е да се изгради един голям магазин там, където беше ресторантът в Министерството на земеделието, който ще е хранителен, обясни Гечев по БНТ. Идеята е там да се продават продукти не само на „Ел Би Булгарикум“, но и на университетите и редица държавни предприятия, както и на частни дружества.