0

С амо за една година инфлацията в Турция е достигнала рекордните 85,51%, съобщава Нова телевизия.

Причината за това е, че октомври е третият пореден месец, през който Турската национална банка намалява основния лихвен процент – този път от 12 на 10,5%.

Близките до границата ни с южната ни съседка градове са често посещавани от българи, които досега купуваха стоки на цени, доста по-ниски от нашенските.

Днес обаче ситуацията е различна – заради повишената цена на горивата едно пътуване от София до Одрин и обратно излиза между 250 и 300 лв. (Градът, в който доскоро цените на стоките бяха много по-ниски от нашенските, се намира на 20 км от границата.)

Повечето шопинг туристи споделят, че актуалните цени в Одрин не са много по-високи от тези в България, но са категорични, че в града е много по-скъпо отколкото преди една година.

Актуалният рекорд е бил достигнат през 1997 година, когато отчетената инфлация в Турция е била 85,67%.

Независими експерти от истанбулската Група за анализ на инфлацията (ENAG) обаче твърдят, че растежът на цените в страната през октомври е бил 175.55%.

За една година дрехите в Одрин са поскъпнали с 40%, хранителните продукти – с 99%, като рекордът е на транспортните услуги – повишение със 117%.