0

И през това лято намирането на спално място във влака за морето ще е с равен шанс да спечелиш от тотото, а малцината късметлии, закупили легло, ще трябва да направят това около 30 дни по-рано, научи „Телеграф“.

Както и през миналото лято, в експлоатация през започващия сезон ще са общо 21 спални вагона, с които БДЖ ще вози пътници между София и Варна/Бургас.

Вагони

По направлението София-Варна-София през Горна Оряховица в момента се движат по четири вагона към композиция в едната посока. През Подбалканската железопътна линия се движат по два вагона в посока, но единият от тях пътува за и от Добрич. Още един спален вагон за Варна се движи и по линията през Пловдив. По направлението София - Бургас - София пък в момента пътуват по два спални вагона в посока. Очаква се през летния сезон да се добавят допълнителни вагони към съставите на влаковете. От 1 юли пък е предвидено движението на още един сезонен нощен влак София-Бургас-София с един спален вагон към композицията

Билети

Както и в минали години, спални места за влаковете на БДЖ могат да се резервират не по-рано от 30 дни преди желаната дата на пътуване. Обикновено през летния сезон тези места свършват до дни след пускането им в продажба. За пътуване в петък, събота и неделя пък често местата се изчерпват за часове. В момента обаче заради неясноти около плановете на НКЖИ за ремонти на жп линиите билети се продават само за пътувания до 14 юни. Проверка на „Телеграф“ показа, че спални места във влаковете до морето за уикенда 9-11 юни вече няма.
Според запознати основната причина за масовия недостиг на места е изключително конкурентната цена, която остава непроменена в период, в който алтернативните методи на пътуване поскъпват. И през тази година място в спален вагон втора класа ще струва 10.15 лв., в първа класа - 12.20 лв., а в бизнес класа (сам в купе) - 18.30 лв.