0

О бщата сума на данъците, платени в хазната от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за 2022 година, възлиза на близо 685 млн. лева, от които 90 млн. лева са корпоративен данък и временна солидарна вноска. Само за деветте месеца на настоящата година дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153 млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска, обявиха от "Лукойл" в съобщение до медиите.

"В отговор на продължаващия политически натиск ръководството на дружеството най-отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на Република България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове. "Лукойл Нефтохим Бургас" АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55 на сто данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска). А заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни", посочват от акционерното дружество. 

От там допълват, че разликата между котировките на петрола тип Брент и сорт Уралс отдавна не са 30 долара за барел, а 6-7 долара за барел към днешната дата. "В изпълнение на задълженията си, произтичащи от шестия пакет санкции, дружеството от 2023 година планово преминава към преработка на неруски нефт", уточняват от "Лукойл". 

"Внушенията, че дружеството нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от Европейския съюз, категорично не отговарят на истината и това може да бъде потвърдено от Агенция "Митници". Също толкова необосновани и неверни са твърденията, че "Лукойл" участва в корупционни схеми с политици и държавни чиновници. Ръководството на компанията настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства", се казва още в съобщението на дружеството. 

По-рано от синдиката на нефтохимиците в "Лукойл" съобщиха, че работещите в бургаската рафинерия ще излязат на протест срещу намеренията за прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол у нас. Демонстрацията ще се проведе този петък при изхода на Бургас в посока Автомагистрала "Тракия", посочи Диан Палов, главен Секретар на Синдикат на българските нефтохимици "Лукойл".