0

„Разцепление няма. 10 хил. земеделци са зад Българската аграрна камара. Асоциация на картофопроизводителите не е депозирала документ за напускане. Днес подписваме меморандума с правителството и спираме протестите“.

БЛОКАДА: Фермерите изкараха кози на магистралата

Това обяви пред „Телеграф“ Светлана Боянова, шеф на БАК, по повод инфарктната ситуация, в която бившият зам.-министър на земеделието Тодор Джиков от Асоциацията на картофопроизводителите обяви, че напуска БАК и продължава протестите. Това стана минути след финалната договорка между фермери и правителство в петък.

ПОРЕДЕН ДЕН: Земеделци затвориха АМ "Тракия", АМ „Европа“ и ГКПП „Маказа“

Боянова допълни, че вчера на работна среща БАК и министърът на земеделието Кирил Вътев са уточнили технически подробности около меморандума.

Регистър

Светлана Боянова обясни, че Тодор Джиков не е реалният председател на Асоциацията на картофопроизводителите, защото в Търговския регистър фигурира името на друг човек.  „Аз не разбирам какво различно иска той. В една от точките на споразумението има група въпроси, които касаят дерогации в „зелената сделка“, също защитни клаузи с търговията с Украйна. Като член на фермерската организация „Копа и Коджека“ сме в синхрон на европейско ниво. Истината е, че тези проблеми зависят от решенията на ЕК и Европарламента. Брюксел вече даде заден ход по „зелената сделка“, като оттегли проекторегламента за употреба на растителни пестициди. Очакваме още „задни ходове“ от ЕК, така че цената на зеления преход да не го плащат само фермерите“, допълни Боянова.

Браншови земеделски организации недоволни от договорките с властта

Тя каза, че след подписването на споразумението с правителството помощ за Украйна ще получат всички земеделци с изключение на тези, които са стигнали тавана. Светлана Боянова призова фермерите да не се поддават на манипулации и обяви, че вратите на камарата са отворени за всички да поставят проблемите си.

Според Симеон Караколев, шеф на Асоциацията на овцевъдите и член на БАК, ако досега е имало 12 хил. протестиращи, то тези, които ще останат на улиците, ще бъдат с 11 хил. по-малко.

Вчера БАК в писмо до медиите призова спешно приемане на закон за браншовите организации, за да се види кой кой е.