0

Г ерманският автомобилен производител Mercedes-Benz официално обяви, че се оттегля от Русия и продава дялове в местни дъщерни дружества, включително и в завод за автомобили край Москва.

Руското Министерство на промишлеността и търговията обяви, че "Автодом" като нов собственик на руските подразделения на Mercedes-Benz ще може да привлече други компании като производствени партньори, за да създаде съвместно производство на базата на автомобилния завод в Московска област.

Министерството планира да помогне на компанията при избора на партньор, съобщи "Интерфакс".

От Министерството уточняват, че са успели да постигнат договореност, която ще гарантира експлоатацията на завода, а висококвалирифицираните работни места ще бъдат запазени.

След приключване на всички одобрения, новият собственик на руските подразделения на Mercedes-Benz и "Автодом" ще може да предоставя услуги по поддръжка на автомобили Mercedes-Benz, продавани на руския пазар.

Mercedes-Benz Group AG беше последният от европейските производители на автомобили, който обяви, че спира износа и производството на автомобили в Русия.

Малко преди това Daimler Truck Holding AG, която беше отделена от Mercedes-Benz през декември 2021 г., също заяви, че ще прекрати дейността си в Русия и ще преразгледа перспективите на съвместното си предприятие с "Камаз".

"Ройтерс" цитира говорител на компанията, който казва, че делът на Mercedes в руския "Камаз" няма да бъде засегнат, тъй като той ще бъде прехвърлен на Daimler Truck, както е планирано тази година.