0

Т ази година мъжете ще се пенсионират на 64 години и 6 месеца, а жените на  62 години. Задължително е обаче силният пол да има 39 години и 4 месеца стаж, а дамите да са изработили 36 години и 4 месеца, припомнят от Министерството на труда и социалната политика във Фейсбук страницата си.

Тези, които разполагат с необходимия стаж, но не са навършили години, а са решили да се отдадат на заслужен отдих година по-рано, пенсията им ще намалее с 0,4% месечно, тоест с 40 ст. на всеки 100 лева. И за тях обаче има условия, те са мъжете да са навършили 63 години и 7 месеца и да са изработили стаж от 39 години и 6 месеца, а жените да са навършили 61 години и 2 месеца и да имат стаж 36 години и 6 месеца,

навършената възраст за пенсиониране и изработеният стаж се увеличават плавно всяка година. През 2037 г. възрастните и от двата пола ще се пенсионират на една и съща възраст – 65 години, като необходимият стаж за мъжете е 40 г., а за жените 37 г. След това възрастта за излизане в пенсия ще се променя спрямо нарастването на средната продължителност на живота.  


Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г., да се преизчислят от 1 януари 2023 г., като индивидуалният коефициент на всяко лице се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2021 г., настоява омбудсманът Диана Ковачева. Според нея това е единственият начин да няма ощетени от едно бъдещо преизчисляване.