0

Н а заседанието на МС беше разгледано и прието решение, което ограничава временно достъпа на редица продукти, с произход Украйна до територията на България, каза на брифинг на министъра на земеделието Явор Гечев в Министерския съвет.

Решението ще влезе в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 г.

"България последва на практика примера на три други държави, с опасенията, че първо: нашият пазар наистина е достатъчно пренаситен от култури, имаме продукция за няколко милиарда, което считаме, че ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще я реализираме на пазара и ще търпим сериозни загуби. Третият ни аргумент е, че така или иначе вече спрените коридори от редица европейски държави, ще бъдат отново пренасочени към коридора, който е през Румъния и съответно след това през България. Българското правителство реагира съобразно информацията и правомощията, които има. Включително има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от държавите имат унищожена продукция, има положителни тестове за неразрешени в ЕС препарати. На тази база беше взето това решение", каза Явор Гечев.

Това решение изключва транзита на стоки за трети държави. "Коридорите на солидарност трябва да продължат да се осъществяват", каза земеделският министър.

"Ние смятаме, че устойчивото решение е общоевропейско решение на проблема. Това днес е една крайна мярка, но бяхме принудени, защото няколко държави предприеха едностранни мерки и рискът за България се увеличи сериозно. Експертите направиха анализ на мерките. Подкрепата ни за Украйна продължава. Днес ще имаме среща с ЕК. Има по-сериозно разбиране от тяхна страна колко важен проблем е това за нас. 16% от заетите са в земеделието, над 7 млрд. продукция. Ние не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати по този начин. Продължаваме диалога с ЕК. Гарантираме транзита през територията на България. Очакваме трайно решение от ЕК, гарантиращо, че това са коридори на солидарност, а не продукцията да остава в страните около конфликта", каза от своя страна икономическият министър.