0

Д обри новини за любителите на къмпинг автомобили идват от парламента.

Всички къмпинг автомобили, независимо от общата им технически допустима максимална маса, ще заплащат винетна такса за категория М1, реши парламентът с гласуваните на второ четене промени в Закона за пътищата, информира БНТ.

Вносител на измененията е Министерският съвет. M1 превозните средства са предназначени за превоз на хора с максимум девет места за сядане (автомобили, мини ванове и кемпери).

Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната – Демократична България" обясни, че всички къмпинг автомобили с маса 3,5 тона и досега са плащали винетка, но имало и такива, които били по-тежки и досега били третирани като тирове, което утежнявало бюджета на много от хората, избрали да почиват по този начин.

По думите му днес парламентът решава този казус и всички къмпинг автомобили, независимо от тяхната маса, ще могат да ползват с винетка пътищата на територията на страната.

Ананиев каза, че това е положителен сигнал за един по-природосъобразен начин на почивка.

Депутатите гласуваха на територията на съществуващи пътни комплекси да бъде дадена възможност да бъдат създавани така наречените "точки за техническо обслужване на кемпери".

Според приетите текстове, крайпътни обслужващи комплекси с разположените върху тях сгради и съоръжения за обслужване на пътуващите, освен площадки за отдих, къмпинги, мотели, бензиностанции, заведения за хранене, магазини, пунктове за техническо обслужване на автомобили, ще могат да обслужват и къмпинг автомобили.

Депутатът Мирослава Петрова от ПП-ДБ коментира, че с добавянето в текста на техническото обслужване на къмпинг автомобили, се дава възможност на територията на съществуващите комплекси да бъдат изграждани „сервизни кемпер точки“ или точки за техническо обслужване на къмпинг автомобили за техните ток, вода, газ и прочие, допълва медията.