0

Б ългарска делегация ще избира един по един кои от предложените от немските железници втора ръка вагони да купи, научи „Телеграф“. Начело на групата е министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който лично ще посети най-голямото вагонно депо на Дойче Бан в Лайпциг.

Преговори

Делегацията, в която има експерти от министерството и БДЖ, отива в Германия за финални преговори по сделката за закупуване на вагони от подвижния състав на германските железници. В предварителното споразумение става дума за купуване на максимум 70 вагона. Колко точно ще бъдат закупени ще стане ясно след щателен оглед на всичките налични единици. В преговорите ще бъде обсъдена и организацията на транспорта до България, която със сигурност ще бъде на собствен ход. Остава да се уточни кои превозвачи ще теглят вагоните до България.

Състояние

Вагоните са в перфектно техническо състояние, климатизирани, безкупейни и до декември 2023 г. са били част от състави на влакове в Германия. От снимки, публикувани от екипа на Гвоздейков, се вижда и че са в добро естетическо състояние. В зависимост от закупената бройка вагоните ще подменят до 22% от настоящия подвижен състав на БДЖ. Очаква се те да се ползват по дългите маршрути на превозвача – от София до Бургас и Варна.

Пари

Финансирането на сделката тепърва ще се изяснява, но според запознати с проекта цената ще е много изгодна, което ще позволи вагоните да се закупят без заеми. Цената тепърва ще се уточнява, но със сигурност се очаква да е значително по-изгодна от 1,8 млн. лв. на бройка, които БДЖ се съгласи да плаща за рециклирането на стари български вагони в завод в Дряново. По поръчката все още няма нито един доставен вагон.