0

О ще 38 млн. лева ще отидат за отстъпката за горивата, която ще е в сила и през декември, стана ясно след знешното заседание на кабинета.

Правителството одобри изменение и допълнение на ПМС № 205 от 2022 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. в размер на 38 000 000 лева.

С допълнителните средства ще бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнението на програмата за изплащане на компенсациите на физическите лица, крайни потребители на моторни горива, по мярката на правителството за 0,25 лв. компенсация за литър гориво при зареждане на бензиностанция. Съгласно закона за държавния бюджет а 2022 г., администрирането на компенсацията се извършва от Националната агенция за приходите в срок до 31 декември 2022 г. включително.

Както „Телеграф“ вече съобщи за следващата година се подготвя друга мярка за компенсиране на високите цени на горивата. Тя обаче ще бъде насочена към най-уязвимите слоеве на обществото, вместо парите да се раздават на калпак.