0

Р екорно количество пари са изпратили българите, работещи зад граница, на близките си у нас през миналата година. Става дума за над 1,4 млрд. евро, сочат данни на Българската народна банка.

Според тях през 2023 година паричните преводи от емигрантите ни възлизат на 1,431 млрд. евро, което е нов рекорд и е с 27 на сто повече от трансферите през 2022 г.

ЕМИГРАНТСКИТЕ ПАЧКИ С НОВ РЕКОРД: Гурбетчиите ни пратиха €1,320 милиарда!

Сумата надхвърля и рекордната 2020 година, когато парите, изпратени от гурбетчиите ни, са били в размер на 1,319 млрд. евро. 

Потоци 

От данните на централната банка най-големи суми идват от Германия, САЩ, Испания и Обединеното кралство.

От българите в Германия през миналата година официално са преведени у нас 291 млн. евро. От САЩ сумите, които са пратени, са 266 млн. евро, а от Испания – малко над 144 млн. евро.

ПРЕЗ 2022 ГОДИНА: Гастарбайтерите пращали по 100 млн. евро на месец

В челната четворка се нарежда и Обединеното кралство от където трансферите са в размер на 139 млн. евро. 

Парите, които българите зад граница вливат в местната икономика, генерират 2,2% от брутния вътрешен продукт на България през 2022 г., пише „Форбс“. 

Зависимост 

Според Евростат това поставя България сред икономиките в Европейския съюз, които са най-зависими от т.нар. емигрантски пари. Те се считат за важен източник на доходи в бедни икономики, където доходите и жизненият стандарт са ниски.

Според Евростат България е на последно място по жизнен стандарт в ЕС. 

ЕМИГРАЦИЯТА ПАК ХРАНИ НАЦИЯТА: Българи от чужбина пращат по 117 млн. евро на месец

Емигрантските пари често се сравняват с чуждестранните инвестиции, доколкото и двете представляват приток на пари в местната икономика.

Преките чуждестранни инвестиции в България в периода от януари до декември 2023 г. са достигнали 3,370 млрд. евро. На годишна база това е ръст със 739,4 млн. евро спрямо 2022 г.