0

С лужители новобранци от румънска страна доведоха до пълен блокаж на границата ни при Дунав мост 2, а тировете вече чакат по 24 часа, за да преминат. Това заяви за „Телеграф“ изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев вчера, когато колоната от тирове към Румъния надмина 1000 броя.

НЯМА МИНАВАНЕ: Дунав мост при Русе остава само с една лента за 2 години

Нетърпимо

Според Арабаджиев ситуацията на граничния пункт край Видин винаги е била сложна, но в последните дни положението е станало нетърпимо. Според него причината е пристигането от румънска страна на група от 30 начинаещи гранични служители. „Трябва много време, за да се обучат те да провеждат проверките за 5-10 минути. В момента им отнема 40 минути и това води до образуване на километрични колони. В последните дни пропускателната способност на пункта е намаляла със 100 камиона на ден. Всичко това се трупа“, обясни Арабаджиев.

Проблем

Според Арабаджиев бавната работа на пункта е довела и до препълване на буферния паркинг за тирове край Видин. Идеята е тировете да чакат на терена и да доближават пункта след получен есемес. Капацитетът на паркинга обаче е 550 тира и той вече е запълнен. Това води до образуване на километрична колона от чакащи тирове пред него. „Четири часа се чака да влезеш в паркинга, а после още 15 ч., докато излезеш“, сподели шофьор пред БТА.

Надежда

В сряда след среща в МВР зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев обяви, че се търсят решения за кризата. Сред тях е облекчен режим за хладилните камиони и проверка за тегло само от едната страна на границата. Според Арабаджиев обаче мерките трудно ще облекчат ситуацията значително. „Санитарният минимум за преминаване е около 3 ч., но аз не виждам как дори ще го доближим това“, заяви той. Според него изчакване от порядъка на цяло денонощие води до прекомерно високи разходи за превозвачите.