0

Н ай-разпространеният вид коледно дърво, което традиционно украсяваме за Коледа, е кавказката елха.

Тази година тя ще се пазарува за около 50 лева, показва проучване на специализираните сайтове за продажба на коледни елхи.

Високите около 1-1,5 метра са обявени на цени от 56 лева. Става въпрос за отгледани в развъдници дървета, които са на възраст поне три години.

По-високите дървета между 1,5 и 1,75 метра са на стойност 120 лева, а с размери до 3 метра – 180 лева.

По желание на клиента може да се постави кръстачка, която ще струва между 5 и 10 лева. 

Живи

В последните години много хора в градовете купуват живи елхи, които след това могат да се засадят в парка или извън града.

Различните видове смърч са най-подходящи за ролята на коледно дърво в контейнер.

В природата обикновеният смърч достига до 60 м височина, сребристият – 15-20 метра, а сръбският смърч расте до 25-30 метра.

И трите вида са устойчиви на ниски температури и се приспособяват добре.

Живите елхи са с височина от метър до 2 метра и са на цени от 35 до 220 лева за по-високите дръвчета.

Предлагат се и високи над 4 метра кичести дървета за ВИП клиенти на цени от 250 -300 лева до смърчовете Picea pungens с височина над 4 метра до 1200 лева.

Съвет

С живите елхи трябва да се отнасяме по-внимателно, ако искаме да оцелеят във външна среда след празника, съветват експертите.

Дръвчетата в контейнер трябва да са далеч от отоплителни уреди и климатици. Ако опашем елхата с цветни лампички, също рискуваме игличките да опадат.

Най-добрият вариант е на терасата или в по-студено помещение. Живата елха не може да остане у дома по-дълго от две седмици, след което трябва да се засади.