0

До 70 лева стига наемът на ден на място, на което да опънеш палатка за четирима на къмпинг „Делфин“. Това казаха къмпингари пред „Телеграф“, които роптаят срещу повишението на цените през последните години.  

„Цените в къмпингите вече са убийствени. Сметнете колко излиза един олинклузив за четирима, в който е включена и храната и колко ще е в каравана, като се плаща отделно за ток, вода и храна. Преди десетина години наемът за палатка в къмпинга беше 7 лв. на ден. Сега е точно десет пъти по-скъпо, а за това време заплатите не са скочили 10 пъти. Кое му е евтиното?!“, недоволстват къмпингари. 

Удоволствието да разпънеш собствена палатка в къмпинг “Златна рибка“ пък излиза от 45 до 55 лева на ден в зависимост от избраното място. Цените са валидни само за до 4 туристи в него плюс един автомобил. За всеки допълнителен човек или автомобил се заплаща по 10 лв. на ден. В наема е включено още използваното електричество, вода, душове, тоалетни и Wi Fi. В „Арапя“ за палатки се плаща по 40-50 лв. на ден. В цената са включени ток, вода и паркинг. Приблизително същите са цените и в къмпингите „Каваци“ и „Смокиня“. Правото да опънеш палатка струва 50 лева.

Ръст 

Най-запалените къмпингари са окупирали с палатки и каравани последните диви местенца още от началото на юни.  Свободни места вече трудно се намират, особено на дефицитната първа линия, близо до плажа. Колкото и да е бюджетно къмпингуването,  таксите  са скочили значително, в синхрон с инфлацията и повишеното търсене. Всяка година цените скачат средно с около 15-20%, споделят запалени къмпингари.

На „Градина“ най-скъпи са вилите тип бунгало. Тези с две спални на първа линия с капацитет от 4 до 6 места струват по 370 лева на вечер до 20 юни, а след това цената скача на 490 лв. В пика на сезона от 11 юли наемът е  в размер на 650 лв. на вечер. Разположените най-далеч от морето бунгала с една спалня и капацитет от 2 до 4 места, в момента  струват по 150 лв., след десетина дни скачат на 270 лв., а от 11 юли ще се отдават за  350 лв. 

На "Златна рибка" край Созопол, ако искате да паркирате четириместна каравана за няколко дни, ще трябва да плащате дневна такса от 70 лв. за първа линия и по 60 лв. за втора.

Под наем 

На къмпингът се предлага и опция да се наеме на място оборудвана каравана с четири спални места на цена от 150 до 180 лева на вечер в зависимост от екстрите и колко близо е до морето. От тази сума обаче собствениците печелят около 60 лева, тъй като има разходи за почистване и пране след всеки от гостите им, разказа един от хората, които държат подвижни спални в къмпинга. 

Около 1200 лева излиза седмична ваканция в наета каравана до края на този месец. В сумата са включени наем и храна. Двойно повече би била почивката в хотел, изчислиха експерти. 
В „Златна рибка“ може да се наеме и апартамент на цена от 180 лв. до 15 юни, а след това срещу 210 лв. на вечер. Студиата струват съответно от 80 до 150 лв. 

В къмпинг „Арапя” няма строго фиксирани цени, защото се стопанисва от няколко различни собственици. В момента наемът на място за каравана струва по 60 лв. на ден в най-отдалечената от морето зона. Ако сте турист и искате да я наемете за няколко нощувки, струва 100 лв. на ден,  а тези до брега са по 150 лв.  Местата на втора линия за собствен кемпер или каравана вървят средно по 80 лв. фиксирана дневна такса плюс 4 лв. отгоре на всеки турист в нея. Бунгало в Арапя може да се наеме за 170 лв. през юни и за 220 лв. през юли и август. Бунгалата с две стаи струват от 90 до 140 лв. на ден. 

Приблизително същите са цените и в къмпингите „Каваци“ и „Смокиня“. Наемът на оборудвана каравана е  от 100 до 220 лв. в зависимост от това колко места има и колко близо е до морето. В момента на къмпинг „Делфин“ край Ахтопол може да се наеме четириместно бунгало срещу 120 лева, а през юли и август цената е 140 лв. 

Най-солено излиза пътешествие с кемпер

Любителите на дивия туризъм имат още една опция - ваканция с кемпер. За него обаче трябват още повече пари, отколкото за палатка или каравана. Ако не разполагате със собствена къщичка на колела, а се налага да я наемете, то таксата на ден за кемпера тръгва от 150 евро и стига до 300 евро в зависимост от големината, марката и оборудването на возилото. Предимството и усещането за свобода, което дава обаче, е безспорно. С кемпер може да нощувате на различни екзотични места и всеки ден да променяте дестинацията. Минусът е в цената, защото освен за наем на возилото ще трябва да плащате и за паркинг място на ден по тарифите за каравани. 

Места за каравани на първа линия на Златна рибка няма, но се отдават под наем къщи на колела., Собственици се подготвят за летния сезон. 

 Места за каравани на първа линия на Златна рибка няма, но се отдават под наем къщи на колела., Собственици се подготвят за летния сезон. 
Михайлина Димитрова

До 7 бона стига място на пясъка за целия сезон 

До 7000 лева струва наемът на място за целия сезон от 1 юни до 15 септември в къмпингите на морето. Цените за паркиране на каравана до плажа започват от 3500 лв., като за тази сума може да се наеме място за сезона на „Златна рибка“. Местата, които са на първа линия, вече са заети, а цената за сезона е 5000 лева. Отделно от тази сума се плаща ток и вода, като за всяка отделна къща на колела има електромер. В „Златна рибка“ има модерна баня за гостите на къмпинга, а също се предлага и почистване срещу 35 лева и пералня. Цената за изпиране на малко дрехи е 15 лева, а ако има повече, скача на 20 лв. Плаща се и туристическа такса. Традиционно най-скъпо е в къмпинг “Южен бряг” край Черноморец, по-известен със старото  си име "Градина". Парцел на първа линия за поставяне на каравана там струва 7000 лева за цялото лято, а на втора - 5600 лева. В цените е включено позиционирането на караваната. А разходите за консумираната еленергия и вода обаче се заплащат отделно. Всеки парцел разполага с индивидуален електромер и водомер, които отчитат разходите.