0

П риходите от нощувки в хотелите през цялата изминала година възлизат на 1,675 млрд. лева, което е с над 600 млн. повече спрямо 2021 г., или с близо 60 на сто ръст. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). От тях става ясно, че чужденците, които са посетили страната ни през миналата година, са оставили над 1 млрд. лева за нощувки.

Приходите от български туристи пък са в размер на 662 млн. лева. В сравнение с тези от предходната година нашенци са похарчили с близо 200 млн. лева повече за настаняване, а чуждите туристи са пръснали двойно повече за хотели у нас.

От данните става ясно, че най-силен от към приходи е летният сезон. През изминалото лято оборотите на хотелите за нощувки са между 165 млн. лева през септември и 450 млн. лева през август. Най-малко туристи посрещаме през януари, когато приходите са едва 48,5 млн. лева.

Ръст

В края на миналата година, през декември, родните хотелиери са спечелили средно 584 лева от легло за целия месец. Това е с 53% ръст спрямо същия период на 2021 година, когато то им е носило приход от 380 лева. Основната причина е увеличението на цените на нощувките.  Статистиката отчита, че през декември 2022 година приходите в хотелите възлизат на 74,9 млн. лева, които са реализирани от общо 128 000 места, а през декември 2021 година оборотът от 107 300 легла е 40,8 млн. лева.

Бюджет

Статистиката отчита още увеличение на разходите за пътуване с лична цел. През последното тримесечие на миналата година за екскурзия в страната сме давали 232 лева на човек, а в чужбина са 663 лева. За сравнение през 2021 г. за пътешествие у нас сме заделяли 208 лева, а в чужбина сме пръскали 625 лева. 35 на сто от бюджета за пътуване в страната отива за храна, а в чужбина най-много се харчи за транспорт – 32%.

Гърци пълнят зимните ни курорти заради почивни дни

Километрични опашки от гръцки автомобили, които искат да влязат в България, задръстиха ГКПП Кулата - Промахон през уикенда. Причината е, че в южната ни съседка се събират три почивни дни и хората масово се опитват да ги оползотворят. В Гърция първият ден на великите пости, известен като Чист Понеделник е официален празник и сливането му с двата почивни дни на уикенда са прекрасна възможност за пътуване. Повечето пристигащи в България най-вече предпочетоха да прекарат трите дни в зимните ни курорти като Банско и Боровец, но немалко хора са избрали градски дестинации като Сандански, София, Пловдив и дори Велико Търново.  Обратната вълна се очаква днес, преди първият работен ден, който се пада във вторник