1

Н аправиха първа копка на магистралата Русе - Велико Търново. Неделята бе избрана, за да се постави началото на строежа.

Дължината на скоростния път ще бъде почти 133 километра, а строителството ще започне от средата, в района на Бяла, където често стават тежки катастрофи по сегашното трасе. 

Живеещите в района над 20 г. очакват този пътен проект да започне. Първата копка се прави на около 1,5 км от кръговото кръстовище при гр. Бяла, близо до Ценово. Това е т.нар. обход на Бяла, първото трасе е с дължина 8 км. За него са приключили всички отчуждителни процедури, издадени са разрешителни.

Строежът на магистралата е разделен на три лота. Вторият ще бъде от Русе до обхода на гр. Бяла. Регионалният министър Андрей Цеков заяви, че се очаква от април 2024 г. да бъде обявена и поръчката за последния трети лот от Бяла до Велико Търново.

Общият срок, през който се очаква да бъде завършено строителството с всички подходи е 5 години. Осигурено е държавно финансиране за част от строителството на магистралата, а останалата част ще се търси и по проект „Транспортна свързаност”. На символичната първа копка присъства и премиерът Николай Денков, информира NOVA.