0

Н ад 2000 пътници ще си търсят правата за полетите, които не кацнаха в София в сряда и четвъртък заради вятъра.

12 самолета дадоха „на заден“, след като узнаха, че поривите на летището достигат до 80 км/ч, а пътниците в тях вместо в София в крайна сметка се озоваха в Букурещ, Пловдив и Солун. Летище София в нито един момент не е затваряло и всички откази от кацания са по лично решение на пилота, обясниха от аерогарата за „Телеграф“. Оттам посочиха, че през целия период е имало и самолети, които са кацали и излитали при същите условия, но и че окончателното решението за кацане в крайна сметка винаги е на екипажа.

Условия

Именно поради факта, че летището не е било затворено, пътниците имат правото да се борят за обезщетенията, гарантирани с регламент на ЕС. Една част от тях са всички онези пасажери, които кацнаха на други летища. Другата част са пътниците за излитащите от София полети, които е трябвало да бъдат обслужени с некацналите самолети. Съгласно регламента на ЕС за закъснение с над 3 ч. всеки пътник има право на обезщетение от 500 лв. за полети до 1500 км разстояние, 800 лв. до 3500 км и 1200 лв. за над 3500 км.

Хаос

Вчера по обед около половината от некацналите в сряда полети успяха да се доберат до летище София, а графикът постепенно влизаше в ред. Същевременно обаче отново заради вятъра и вчера имаше отказано кацане. Този път самолетът бе на „Бритиш Еруейз“, като по решение на екипажа кацането е отменено, а машината е насочена към Букурещ. Засегнати в сряда бяха полети от Лондон, Мюнхен, Берлин, Париж, Варна, Тел Aвив, Рим, Дъблин, Виена и Букурещ. Засегнати бяха и всички съответни излитащи полети от София.