0

С ветовноизвестният мехлем за подсичане на бебета Sudocrem® вече се произвежда не в Ирландия, а в Троян. Това обяви Ричард Франсис, президент и главен изпълнителен директор на Teva Pharmaceutica, която притежава завода в Троян и мощности в Дупница по време на откриването на съоръжението. На церемонията бяха и кметът на общината Донка Михайлова, областният управител на Ловеч Светослав Славчев и шефовете на най-големите дистрибутори в България и служители на Teva.

Капацитетът е 45 млн. Опаковки годишно за всички континенти и България. Според Ерик Драпе, изпълнителен вицепрезидент на Teva Global Operations, 96% от лекарствата на Teva за Европа се произвеждат в европейски заводи и са от водещите производители на генерични лекарства в световен мащаб.

Историята на крема за бебета започва през 1931 г., а през 2023 г. минава 100 млн. долара продажби в световен мащаб.

Рецептата, по която се изпълнява в Троян, е оригиналната, а суровините са изцяло вносни.

Стерилна

Залите в завода са стерилни, подовете са гладки като лед. Работи се само Sudocrem® и няма възможност за кръстосано замърсяване. Една партида е 1500 кг, а в зависимост от грамажа цикълът може да трае от 1,30 мин. до 6 часа. При опаковки от 60 г за 24 часа ще излязат четири партиди с общо 100 хил. бройки.

Михал Нитка, регионален изп. директор за Югоизточна Европа, България и Гърция каза пред медиите, че Троян е спечелил вътрешно фирмено състезание за производство на крема пред Германия. Той добави, че основната причина е, че тук производството е по-ефективно, най-вече заради експертите, но и по-ниските разходи. Стана ясно, че продължават да набират персонал, като се очаква служителите да достигнат 300 души.

Валя Букарева, изпълнителен директор на завода, отговори на въпрос на „Телеграф“, че се прави подбор сред родните доставчици на етерично масло от лавандула, което влиза в рецептата на бебешкия крем. Суровината трябва да отговаря на всички специфики, за да се запази оригиналната рецепта.

Снимки: PR CARE