0

1000 лева струва кувертът за новогодишен купон в по-луксозните хотели във Велинград, показа проверка на „Телеграф“ в сайтове с оферти за празника. Предложенията за празника в страната са на цени от 300 лева и могат да минат 1000 лева на човек в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. В пакета се включват съответният брой нощувки и задължително празнична вечеря с програма в нощта на 31 декември. В зависимост от цената и категорията на хотела някои предлагат в останалите дни от престоя закуска и вечеря, други само закуски.

За сравнение в съседна Турция кувертите за Нова година са на цени от 500 до 1000 лева на човек, но в тях е включен транспорт, като по-евтини са тези с автобус, а по-солено излиза, ако летите със самолет. Освен това за разлика от българските хотели пакетите за Турция са на база ултра ол инклузив, което означава, че през целия престой консумацията на храна и алкохолни напитки е неограничена. Такава е офертата за Сиде, Турция, където плащате 550 лева за 4 нощувки на база ултра ол инклузив с включен транспорт с автобус. У нас предложенията са с без алкохол или сервират най-много по 50 грама напитка с висок градус или чаша вино.

Оферти

Повечето предложения за празника у нас са за минимум 3 нощувки, тоест пристигане на 30 и напускане на 2 януари. Предвидените празнични вечери включват 5-степенно меню със салати, предястия, основно и десерти. Някои от хотелите предлагат алкохолни напитки в ограничени количества, като всяко допълнително питие се заплаща отделно. В случай че резервирате в хотел, който разполага със спа център, към цената на пакетите е включено и ползването на басейни и спа помещения.

Спа столицата на България Велинград разполага с редица луксозни хотели. В един от тях специално за Нова година са поканени гост изпълнители, сред които има и танцови формации, популярни не само в България, но и в чужбина. Цената на пакетите в него е 2000 лева за двама за три нощувки. В ресторанта на хотела се предлагат ястия от традиционна българска кухня и специалитети, приготвени с месо и зеленчуци, които са произведени специално за хотела.

550 лева пък излиза кувертът за Нова година във Велико Търново. Цената е на човек, настанен в двойна стая, и включва 3 нощувки със закуски на блок маса, обеди и вечери по тристепенно меню без напитки. Също така е предвидена празнична вечеря с програма, като за децата под 12 год. ще бъде подредена отделна зала навръх Нова година, където да се забавляват малчуганите.

Къщи

За големи компании се предлагат вили и къщи за гости. Цената на нощувката за къща в Пампорово, в която могат да се настанят до 12 човека, е 1000 лева. Вилата разполага с барбекю. 750 лева пък е наемът за къща в Цигов чарк, която побира до 8 души. Това реално прави по 80-100 лева на нощ на човек. За сравнение преди година цената на нощувката при наета вила излизаше по 50-60 лева на човек. Свободни къщи за гости за Нова година са силно ограничени. Все още обаче места се намират в някои райони на страната, като се очаква масово да се изчерпат към края на ноември, прогнозират от бранша.

10% отстъпки за резервации до края на октомври

Кувертът за празника във Велинград може да излезе с 10% по-евтин, ако се плати половината от стойността до края на октомври. Много от хотелите не само в спа столицата на Балканите, но и в планинските и историческите места в страната, предлагат намаления за ранни запасвания. Условията са резервациите да са потвърдени и частично или цялостно платени до края на октомври. Отстъпките пък варират между 10 и 25% в зависимост от хотела и периода, в който е направена резервацията. Така в по-скъпите хотели може да си спестите до 200 лева от цената на куверта.

Хотелът поскъпва с 10-20%

Цените на хотелското настаняване през този зимен сезон ще са между 10 и 20% по-високи, прогнозираха туроператори. Причината е по-високите разходи за енергия за отопление. Трудно е да се прогнозира колко точно ще се оскъпи ваканцията, тъй като разходите за еленергия и газ непрекъснато нарастват заради увеличението на цените им. Освен това има сериозно увеличение при хранителните продукти, които са част от услугата, която предлагат хотелите.