0

Б ългария се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като днес Европейската комисия (ЕК) официално вписа и "Суджук Търновски"/"Търновски суджук" в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), съобщи Министерство на земеделието.

Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта, като по този начин той се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

"Суджук Търновски"/"Търновски суджук" е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт.

Приготвен от раздробено прясно месо, натурални спомагателни материали и напълнен в естествени обвивки.

Произвежда се повече от 50 години чрез прилагане на оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова.

По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид.

Инициативата за регистрация на наименованието е на Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", което е подало заявление в Министерство на земеделието през 2020 г.

Заедно със "Суджук Търновски"/"Търновски суджук" в Европейския регистър на ХТСХ и в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) вписаните национални продукти вече са 10.

Това са ЗГУ "Горнооряховски суджук", ЗГУ "Българско розово масло", ХТСХ "Филе Елена", ХТСХ "Луканка Панагюрска", ХТСХ "Роле Трапезица", ХТСХ "Кайсерован врат Тракия", ХТСХ "Пастърма говежда", ЗНП "Странджански манов мед"/"Манов мед от Странджа", както и ХТСХ "Луканка Троянска"/"Троянска луканка".