0

З анаятчийски ателиета търсят обущари за 2 бона заплата, показа проучване на „Телеграф“. В момента има дефицит на специалисти с тази професия. Заради това предприемачи предлагат безплатно обучение с надница всеки ден и след завършването на курса обещават постоянна работа със заплата от 1600 до 2000 лв. Според хората от бранша обущарите се връщат на мода, след като в последните 10 години бизнесът им не беше сред процъфтяващите.

Интерес

„В момента имаме засилен интерес за смяна на капачета на токчета за обувки или подмяна на подметки. Най-много са клиентите, които ни търсят за поправка на куфари. Те се продават много скъпо и ако се развали ципът, човек има финансова полза да го оправи, а не да купува нов“, обясниха от обущарско ателие в София. Оказва се, че и много българи от чужбина търсят родните обущари. „Имаме клиентка, която живее в САЩ, и когато се връща в България, за да посети семейството си, пълни куфара с обувки и ни ги носи да ги поправяме“, разказаха обущари от центъра на столицата. И допълниха, че в чужбина или няма обущарски ателиета, или ако все пак се намерят, услугите им са много скъпи. Заради засиления интерес все повече хора от занаята отварят обущарски ателиета. Най-популярните локации вече не са около жилищните блокове по кварталите, а в моловете и около станциите на метрото. Според експерти този интерес ще се засилва в бъдеще заради изискване на ЕС за намаляване на отпадъците, което налага продуктите да се произвеждат така, че да могат да се поправят, а не да се изхвърлят.

Цени

Цените на обущарските услуги започват от 5 лв. за смяна на капаци на дамски обувки и стигат до 25 лв. за шефове или смяна на предната част на обувка. Поставяне на цип на ботуши излиза около 25 лв., а поправка на каишка – 8 лв. Най-скъп е ремонтът на сцепено ходило – 35 лв., ремонтът на развалена закопчалка на куфар върви по 10 лв. За експресна услуга – ремонт в същия ден – цените са с 2 лв. нагоре. Някои обущари предлагат и експресна услуга директно по домовете. Обаждате се и обущарят идва да ви оправи обувките на място. Тогава цената е двойно по-висока.

Изтеглят опасни детски платненки

Опасни детски обувки изтеглят от пазара, съобщиха от „Активни потребители“. Става дума за обувки от плат с букви ВВ. Те са в три различни цвята - бежов, розов и черен, с каишка, върху която е залепена панделка, която може да бъде лесно и безпроблемно отстранена, както и две големи перли. Според експертите има риск от задавяне заради недобре закрепената декорация. Чифтовете са без опаковка и информация за производител.