0

В аучери за храна на обща стойност над 2,8 млн. лева поръчват болници и дружества за своите служители. Това показва справка на „Телеграф“ в страницата за публикувани обществени поръчки. 

От нея става ясно, че има 10 активни предложения за отпечатване на купони за храна. Сред кандидатите са основно болници, ВиК дружества, БДЖ „Товарни превози“, депо за неопасни отпадъци и ВЕЦ „Козлодуй“. Броят на ваучерите, както и номиналът на всеки един е заложен в техническите характеристики на всяка обществена поръчка.

Има изисквания от някои от възлагащите те да са по 1 лев и 2 лева. 

Например МБАЛ-Горна Оряховица е обявила поръчка за 14 400 ваучера с номинал 2 лева. Има обаче и предприятия, които изискват купони с номинал 1 лев. 

Железницата 

Поръчката на най-голяма стойност към момента е на БДЖ „Товарни превози“. От предприятието търсят фирма за отпечатване на ваучери за период от 4 години, като общата стойност заедно със сумата за фирмата изпълнител е 1,592 млн. лв. 
Номиналът, който изисква възложителят, е да е 2 и 5 лева.

МБАЛ-Сливен пък търси фирма за издаване на ваучери, като поръчката е на стойност 568 000 лева. ВиК-Сливен пък ще предостави ваучери на 370 служители по 80 лева, което ще струва 355 200 лева. 

Увеличение

В началото на 2022 г. необлагаемата сума за ваучери за храна на работниците беше увеличена от 80 лв. до 200 лв. на месец като антикризисна мярка чрез Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

За да продължи да действа този по-висок лимит и през 2023 г., трябва да бъде записан в Закона за бюджета за следващата година, а за да остане постоянно действаща мярка, трябва да бъде записан в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Ако няма решение на парламента за ваучерите, през 2023 г. лимитът ще се върне на старото ниво от 80 лв. на месец.