0

Б ългарският туризъм се нуждае от позитивни послания и от фокусиране върху представянето на България като целогодишна дестинация с акценти върху зимния и летния туризъм, а Банско е един добър пример. Това заяви служебният министър Илин Димитров по време на форума "БГ - ЗИМА 2022/2023", организиран от Българска телеграфна агенция, с подкрепата на Община Банско.

Кметът Иван Кадев изрази надеждата си за добър зимен сезон, през който курортът отново ще бъде домакин на престижни зимни състезания. Той изказа благодарност за подкрепата на държавата за подобряване на инфраструктурата в града и за основния ремонт на пътя Симитли-Банско. Градоначалникът бе категоричен, че е необходимо неотложно решаване на проблема с втората кабинкова линия. Лифтът е от голямо значение и за местните хора, и за туристите, защото не може да се говори за екология и качествен туристически продукт, когато в планината се изкачват 3000-4000 автомобила дневно, а гостите чакат на опашка за лифта по няколко часа. Банскалии от години настояват за втора кабинка, за да се осигури по-бърз достъп на туристите до красивата Пирин планина и до ски центъра.

Туристическият бизнес в Банско декларира готовност за новият сезон, който ще започне след по-малко от месец. Очакванията са за добър сезон без ограничения, свързани с ковид пандемията. Участниците във форума смятат, че секторът се нуждае от позитивни послания, разнообразна, нестандартна и модерна реклама, представяне на алтернативни форми на туризъм и възможностите за преживявания в безопасна и сигурна среда.