0

С метките за парно и топла вода за месец март ще бъдат с 40-50 лева по-ниски, отколкото бяха за по-топлия и по-къс февруари. Близо 40 процента по-скъпата топлинна енергия този март компенсира по-малко потребената топлина и сметката е почти колкото за март 2022 г. „Топлофикация София“ ще качи новите сметки в касите и на сайта до 15 април, а до 30 април те ще се плащат с 3% отстъпка. 

Данни

От Института по метеорология и хидрология съобщиха за „Телеграф“, че средномесечната температура през март 2023 г. е била +7,1 градуса, а за февруари тази година е била +3,2 градуса. По-топлото с 3,9 градуса време е изисквало с по 10% на градус по-малко ползване на топлина. Отчита се и че февруари е с 3 дни по-къс. Така домакинство, платило за отопление и топла вода през февруари 190 лева за двустайно жилище, ще получи фактура от около 145 лева за март. Средната температура за третия месец на 2022 г.  е била +3,2 градуса, тоест с 3,9 градуса по-ниска, отколкото за този март. Но в същото време цената на топлинната енергия в момента е 137,86 лв./мвтч, докато през март 2022 г. е била 98,48 лв./мвтч, тоест с 39,9% по-ниска. Това означава, че ако преди година домакинство е платило за парно и топла вода, ползвани през март 160 лева, то ще получи почти същата сметка и за този март.  

Край

Масовото спиране на парното отопление в София може да започне непосредствено преди 1 май. Причината е, че тогава ще бъдат изпълнени условията за обявяване края на отоплителния сезон. Когато в три последователни дни бъдат измерени средни денонощни температура над +12 градуса и има дългосрочна прогноза за затопляне, „Топлофикация“ започва да спира отоплението на всички потребители. По желание на общото събрание на етажната собственост отоплението може да бъде изключено и по-рано. Според метеопрогнозата за столицата около Великден ще има няколко дни затопляне, достигане и превишаване на +12 градуса средна денонощна температура, но след това има ново застудяване и чак от 27 април температурите отново минават пределната средна температура и продължават да растат.