0

И стински фурор предизвикаха български сирена, зрели 7 и 4 години. Цената им е между 50 и 90 лв. Това стана по време на традиционното изложение „Празник на домашните сирена – Черни Вит“, с който стотици гости на планинския град посрещнаха есента. Хора от всички краища на България от сутринта до вечерта не спираха да обикалят щандовете с деликатесни сирена и да купуват, без да коментират цените. Това разказа пред „Телеграф“ Марин Лесев, известен като най-големия колекционер на кулинарни рецепти от края на 19 в. „Дори не успях да видя всички щандове, защото още преди 10 часа хората напираха да дегустират и купуват“, сподели той. Самият той е представил мяхово сирене на 3 г.

Зелено

Освен традиционното зелено сирене от района на Тетевен, за чиято слава се грижи Цветан Димитров, на изложението са показани сирена, отлежавали в мях и стомна, повечето от района на Родопите. Някои от тях на 3, други на 4 години. Милкана Йорданова от мандра в Смилян обясни, че за първи път представят овче сирене на 7 години, а в избите си притежават и на 11 години. Тези млечни шедьоври се приготвят изключително от овче мляко, а в някои случаи към тях се добавя и 10 процента козе сирене. Това разказа Марин Лесев, визирайки старите български рецепти. Той съобщи, че на 12 октомври ще открие изложба в Етъра - Габрово, с домакински списания и кулинарни книги от 20-те - 30-те години на 20-и век до днес.

Скъпи

Цените, на които се предлагат зрелите сирена, са между 50 и 90 лева, но не е възможно да бъдат по-евтини, защото направата им е много скъпа, включително и заради отлежаването, отбеляза Лесев. Възможно е още да поскъпнат, защото това лято заради сушата много от овцевъдите твърде рано са спрели да доят, прогнозира той. По данни на „Телеграф“ много от стопаните се готвят да намалят стадата си заради липсата на достатъчно пасища.

Междувременно Вишевградската група одобри предложението на земеделския министър Георги Тахов да се търсят алтернативни фондове за финансиране на селските стопани заради климатичните кризи, съобщи МЗХ. Това стана на заседание в Познан, Полша. В групата влизат България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Полша, Словакия.