0

О бясних как функционира газовият пазар. Не съм обвиняем. Нормално е, в крайна сметка, да продължи толкова разпитът, защото е специфичен бизнес. Трябваше да отговоря на всички въпроси. На всички въпроси съм отговорил, касаещи договорите и доставките. Нямам притеснения, защото сме абсолютно изрядни. Този бизнес се регулира и от регулатора, няма какво да се притесняваме. Това заяви отстраненият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов разпит в прокуратурата, продължил  повече от 4 часа.

Той отговори на критиките на енергийния министър Александър Николов и посочи, че са оставили компанията в изрядно състояние - с платени сметки, с предплатен газ към азерската газ, на 60%, както е съгласно договорът с "Газпром" предплатени доставки. По думите му, топлофикационните дружества трябва да се компенсират, тъй като поради мораториумът цените са били замразени и ще се отвори дупка, която ще се отрази на "Булгаргаз".

Павлов обаче уточни, че това не може да се приписва на старото ръководство, защото то е оставило дружеството в отлично финансово състояние. "Топлофикационните дружества няма да издържат, ако не се направят компенсации", коментира още Павлов.

Той е обяснил как се прави ценообразуването по Наредба 2, както и дейността на КЕВР. "Министърът на енергетиката започна да проглежда как става ценообразуването - "Булгаргаз" не може да си измисля цени", подчерта отстраненият шеф на дружеството. По думите му, в момента бизнесът е жив, защото "Булгаргаз" продава на далеч по-ниски цени, отколкото на действащите цени на европейските пазари - свидетелство за това са рекордните продажби.  Голяма чат от бизнеса изнася и печели, заяви той.

"Отговорил съм на всички въпроси, не мога да кажа какво са ме питали, не мога да разгласявам информация. Няма за какво да се притеснявам, аз от самото начало не съм се притеснил", обясни той пред журналистите по повод заканите на премиера, че очаква арести от ведомството на Бойко Рашков. А самият вътрешен министър пък анонсира, че очаква да има поне един обвинен от "Булгаргаз". 

"Не искам да коментирам, аз съм в качеството си на свидетел, като всички, разпитани по това досъдебно производство", отговори Павлов на въпроса за ареста. "За какво да се притеснявам? Че компанията е на печалба? Че имаме едни от най-ниските цени? Че бизнесът черпят полза от тези договори? От това ли трябва да се притеснявам?!", попита Николай Павлов, като добави, че не е нарушавал никакви законови разпоредби.