0

Д есетгодишният пътешественик от София - Гавраил Георгиев, спечели автомобил от Българския туристически съюз. Това съобщиха от организацията, цитирани от БТА. Това е една от двете големи награди в томболата на националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“. Младият турист има 110 печата и е носител на златна значка.

Той обикалял родните забележителности с дядо си, Николай Георгиев, и събира печати от 2017 година.

Снимки

„Първото място, където отидохме, беше Шипка, а последното – Историческия музей във Видин. Навсякъде по обектите дядо ме снима, за да запечатаме мига и да имаме спомени. Много ми хареса Панорамата „Плевенска епопея“, още по-интересно ми беше на езерото „Сребърна“ и пещерата Проходна. Със сигурност ще взема втора книжка и ще продължа да опознавам родината с дядо. Получените знания ще помогнат много за успеха ми в училище – ще знам повече за историята и природата на България. С нетърпение чакам всяка лятна и зимна ваканция, защото тогава пътешестваме и съм много доволен, а дядо също събира печати, за да има и той като мен златна значка“, споделя Гавраил.

План

Дядото на малкия пътешественик сподели пред „Телеграф“, че планират за тази година да посетят забележителностите в Югозападна България. Ще си начертаем маршрут и след това ще се запознаем с местата, които може да посетим, и тръгваме, казва Николай Георгиев. Той допълни, че са искали да направят околосветско пътешествие с круиз, но заради пандемията то било отменено. Амбицията ни е, като приключи пандемията, да заведа внука ми в Москва, Петербург и на още много места в България и извън нея, сподели Николай Георгиев.

Наградени

За 2021 година носители на златна значка със 100 печата и марки са 182, само с печати - 531, получилите сребърна значка са съответно 1297 души, а с бронзова - 1663.

„Въпреки че това бе годината, в която поради пандемията организираните туристически пътувания бяха ограничени, то интересът към нашето движение за опознаване на туристическите обекти в България не стихва, тъй като те биват посещавани индивидуално или семейно от гражданите“ – заяви изпълнителният секретар на Българския туристически съюз инж. Васил Николов, който лично връчи ключ за автомобила на малкия Гавраил.