0

44 493 родители учат вкъщи с децата си, защото са изчерпали платения си отпуск или нямат работа. Толкова е броят на семействата с хлапета до 14 години, получили помощ от държавата от януари до септември тази година, съобщиха пред „Телеграф“ от Агенцията за социално подпомагане.  Тя е в размер на 57 095 216 лв., като подкрепата за семействата продължава и в момента. 

44 493 родители учат вкъщи с децата си, защото са изчерпали платения си отпуск или нямат работа. Толкова е броят на семействата с хлапета до 14 години, получили помощ от държавата от януари до септември тази година, съобщиха пред „Телеграф“ от Агенцията за социално подпомагане.  Тя е в размер на 57 095 216 лв., като подкрепата за семействата продължава и в момента. 

У дома

Семейства с едно дете вземат минималната работна заплата  650 лв. За две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв. Право на подкрепата имат родители, чиито деца по време на извънредната епидемична обстановка не посещават училище или детска градина. Те са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да бачкат дистанционно или са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица.  От данните на АСП става ясно, че семействата, които са ползвали помощта миналата година от септември до декември, са били 22 854.  Изплатените средства са в размер на 18 596 995 лв.

С актуализацията на бюджета за тази година родителите, които са си останали вкъщи с децата, пак имат право да кандидатстват за помощта. Тези, които са я ползвали миналата година, минават по облекчена процедура. В случай, че не са променяли настоящия си адрес, те не трябва да подават ново заявление в дирекциите за социално подпомагане, единствено удостоверителни документи от работодателя си за месеца, в който в училището или детското заведение са въведени ограничителните мерки.

Контрол

Според родители на тийнейджъри, когато са си вкъщи, те имат възможност да упражняват по-добър контрол, така че учениците да не трупат отсъствия. А такива се пишат и по време на онлайн обучението, припомни председателят на учителския синдикат Янка Такева.  По наблюдения на директори за момента извинените отсъствия по болест преобладават. По отношение на неизвинените се прави компромис, когато интернет връзката се разпадне и детето не може да влезе в онлайн часа. Така е станало в час по физическо възпитание в столично училище преди няколко дни. Връзката се е разпаднала, но учителят казал, че няма как 10 ученици да са без интернет едновременно, и написал отсъствия на децата. След недоволство от родителите те били служебно извинени. 

Условия

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек през месеца, в който училищата, детските ясли или градини са затворени заради Ковид-19, е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата, или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца - до 3900 лв.

 Школата чакат 2 млн. лв. за дезинфектанти и маски  

 

8 млн. лв. се очакват да бъдат преведени от финансовото министерство на МОН за нуждите на училищата, припомни Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. С 2 млн. лв. училищата ще бъдат снабдени с пречистватели за въздух, още толкова са нужни за дезинфектанти и маски, обясни Такева. Останалите 4 млн. лв. са за издръжка на училищата в отдалечените райони. Такева каза още, че директорите са в неведение за средствата за ремонти по програмата „Региони в растеж“. И настоя за яснота, така че одобрените школа да могат да планират дейностите си. 

 
МОН обяснява за тестовете по Viber
 
МОН пусна свой канал във Viber. В него родители, ученици и учители  ще могат да получат информация относно формите на обучение и тестването. Ще има и разяснения  за образователните политики в страната. Това не е първата държавна институция, която използва водещата платформа за комуникация в страната за бърза и достоверна информация към крайните потребители. През март 2020 година Soft Serve, Министерският съвет и Министерството на здравеопазването лансираха бот във Viber, който цели да информира потребителите на приложението за случаите на COVID в страната и за последни новини и мерки, които се налагат около пандемията. Също така множество общини лансираха свои канали за комуникация в платформата - сред тях са Столичната община, община Варна, Бургас и други.
 

 Фандъкова: Две седмици онлайн за малките стигат

Учениците от 1-ви до 4-ти клас трябва да се върнат след изтичане на двуседмичния срок - което се равнява на карантина, но, разбира се, при осигуряване на филтър.  Това заяви вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея училищата е трябвало да се затворят последни, а те на практика се затворили първи. Фандъкова каза още, че тестовете още ги няма, учителите не са информирани какво ги очаква. Кметът на София  призова тези неща да се изяснят в кратки срокове, защото ще е фатално за децата.