0

П олитиката за износ на наши студенти в чужбина трябва да бъде заменена с такава за привличане на чуждестранни граждани в родните вузове. Това е една от целите на новоизбрания председател на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков.

С 26 гласа на своите колеги той спечели битката срещу ръководителите на Русенския универверситет акад. Христо Белоев и УНСС проф. Димитъp Димитpов.

„Трябва да обърнем политиката. Държавата трябва да инвестира в нашия имидж навън, а не да пръска пари за 12 деца. Трябва да накараме държавата да формира политика за привличане на чуждестранни студенти в България. Бъдещето при тази демографска картина е пробив на международния пазар“, категоричен бе ректорът на Медицински университет- София, визирайки предложена от премиера Кирил Петков програма „Стефан Стамболов“.

Тя предвижда държавата за плаща магистратурите на талантливи българи в топ университети зад граница.

Акад. Трайков подчерта, че медицинските университети и тези по изкуствата имат опит с привличането на чуждестранни студенти и биха споделили своя опит.

Новият председател на ректорите се обяви против механичното сливане на университети и предложения от МОН вариант за атестацията на преподавателите.

„Нашият Съвет на Ректорите има нужда от силно лидерство, което може да казва „не” на опитите на различни политически сили да използват интересите на висшите училища като разменна монета“, каза той в представянето си.