0

П рез последните няколко години търговските банки в България устойчиво повишават банковите такси, които събират от потребителите. Ако сумираме парите, които плащаме за месец или година, може да се получи значителна сума. „Активни потребители“ имат няколко съвета за намаляване на разходите по няколко начина.

Много пенсионери изтеглят от банкомат пенсиите си, за което плащат такси, и след това се разплащат за всички разходи в брой. Ако се разплащате с дебитната карта, няма да плащате такси. Разплащането с карти е безплатно за потребителя, съветват от потребителската организация.

И все пак в повишените такси има големи различия при отделните услуги. Например, ако теглите пари от банкомат на банката издател на картата, може да платите такса от 0,30 лв., а ако банкоматът е на друга банка – 1,50 лв. Или пък, ако теглите 10 пъти по 100 лева, ще платите 10 пъти по 0,30 лв., а ако изтеглите наведнъж 1000 лева, ще платите само една такса от 0,30 лева.

В случай че таксите, събирани от дадена банка, ви се сторят неизгодни, можете лесно да прехвърлите сметката си в друга банка. Приложението banki.aktivnipotrebiteli.bg може да ви покаже актуалните такси на банките в сравнителен вид.

Може да изискате безплатно информация относно услугата, която се отнася до функцията по прехвърлянето на всяка от банките на всеки етап, сроковете за изпълнение, такси (в случай че такива се начисляват), каква информация ще изискат от вас и относно процедурите за алтернативно разрешаване на спорове.

Важно е да се знае, че сметката при прехвърлящата банка не може да бъде закрита, докато не бъдат погасени всички задължения към съответната банка. Ако са налични такива непогасени задължения, прехвърлящата банка е задължена да ви уведоми незабавно. Приемащата банка, тоест в тази, в която се местите в петдневен срок след получаване на поисканата информация, е нужно да състави поисканите от вас нареждания за периодични преводи и да ги изпълнява от датата, посочена от вас в разрешението. Също така трябва да извърши необходимата подготовка за приемането на директни дебити и ги приема от датата, посочена от вас в разрешението.

Разкриване на платежна сметка за основни операции е регулиран продукт с ограничена функционалност и такси. Банковите институции са задължени да я предлагат на широкия кръг от потребители, поради което е важно тя да е достъпна за потребителите.

Много от банките прилагат по-изгодни такси за определени банкови операции на базата на формирането на пакет от включени услуги. Попитайте във вашата банка какви възможности се предоставят и внимателно преценете доколко предлаганите условия са изгодни за вас.

Спряха предлагането на депозитни сметки

Много банки нямат депозит като реален продукт в момента и някои институции предлагат в рамките на 0,3-0,5%. Това коментира банкерът Ростислав Русинов пред БНР. „Това, което се случва, е, че имаме едни много ниски нива от около 0,1%. Други излизат на пазара с предложения, които отиват за определена срочност и до 2%. Това по-скоро е бизнес модел, отколкото конкретно самото проявление на текущата ситуация".