0

Г раждани на столичния квартал "Стрелбище", район Триадица се обявиха против строежа на детска градина, съобщава Столица.бг.  Вчера те организираха флашмоб на бул. "Гоце Делчев" в знак на недоволство от строежа на детска градина, която ще е на терен, на който имало дървета и зеленина. И днес група се опитаха да осуетят стартът на строителните дейности на обекта, след като вчера бе церемонията по първа копка.

 "Днес група граждани осуетиха физически първата копка на новата детска градина в кв. "Стрелбище". Проектът обаче започва и ще бъде реализиран. Доводите на хората, с които успях все пак да проведа разговор бяха, че не искат да се премахне зеленината и че не искат новата детска градина да е на това място", съобщи кметът на Триадица Димитър Божилов, който днес се срещна с недоволните.

"Със съжаление започвам да осъзнавам, че малки групи хора, въоръжени с висок патос и изопачени аргументи диктуват дневния ред на цели квартали", коментира районният кмет. Той допълва, че детската градина е необходима- около 200 деца от "Стрелбище" не са класирани за места. Първа копка на нова детска градина в кв."Стрелбище" в столицата. "За цяла Триадица тази бройка е още по-притеснителна- около хиляда. Новото заведение може да приеме до 180 деца и това ще облекчи ежедневието и разходите на стотици домакинства, както и ще позволи на общината да изпълни задължението си по закон да осигури места за задължителното предучилищно образование.

Зеленината се запазва- премахват се десет дървета, някои се изместват. В парцела няма защитени видове. Около двуетажната сграда ще има зелени площи, дървета, детски площадки и двете реновирани спортни игрища. Да, вечер няма да може да се пие бира и да се пушат цигари и да се трупат боклуци. Спортните терени ще са със свободен достъп, защото мястото е традиционно разпознаваемо като локация за спорт. В новите игрища хората ще могат да спортуват в модерни и безопасни условия, напълно безплатно. Тъй като в момента започва този процес, достъпът до настоящите игрища ще е ограничен, докато не се изместят и реновират. Ще се постарая те да бъдат отворени за граждани преди приключване на изграждането на обекта", оргументира се Димитър Божилов и допълва, че липсата на места в детските градини е обществен проблем.