0

Н ародът лудна по натуралните продукти за защита от слънцето и насекомите на плажа. Все повече са клиентите, които вземат за хубав тен вместо слънцезащитни продукти на козметични компании, натурални масла от какао и кокос. За това разказаха фармацевти от София пред „Телеграф“.

Природно

Страстта към всичко природно се е засилила особено по време на пандемията от Ковид-19. Тогава масово хората са изкупували етерични масла, за да си помогнат в лечението. Имало е дни, в които аптеките не са смогвали да осигурят достатъчно от търсените продукти. Фармацевтите обясниха, че суровите масла от какао и кокос, освен че хидратират кожата, са естествена защита от слънцето. Освен това тенът с тях става равен и имат естествен божествен аромат, основно според дамската част от клиентите. Маслата вървят между 5 и 8 лв. бурканчето, а кокосът е на промоция.

Лавандула

Другият летен хит, търсен за плажа, вилата и водните басейни, са етеричните масла от лавандула и чаено дърво, установи проверка на „Телеграф“. Търговците в аптеки и специализирани магазини без колебание ги посочиха като търсени стоки. Хората купуват лавандуловото масло успешно при изгаряне, но и срещу комари. Подобно действие има и натуралната вода от лавандула. Купуват го и за защита от настинки, както и чаеното дърво. Последното имало репелентни и антигъбични свойства. Етеричните масла в аптеките и дрогериите са между 5 и 6 лв. за 10 мл шишенцето.

Фактор 100

След последните екстремно горещи лета все повече са козметичните компании, които използват натурални продукти. Елитна френска компания пусна на пазара крем с фактор 100. В момента 250 мл върви по 31 лв. „Зелената“ вълна е обхванала производителите и за висок, среден и нисък клас козметични продукти за лятото. Масла, олиа, млека, кремове са пълни с алое за хидратация, хиалуронова киселина, витамини с противовъзпалително действие, розова вода, капки етерични масла, естествени аромати.

Промоции

В началото на юли вървят ударни промоции от 20-30% на слънцезащитните продукти в дрогериите. Те могат да се купят на цени от 7 до 30 лв., а при висшата козметика стигат и до 80 лв. Според клиентите обаче е много по-изгодно да си пазаруваш от специализирани магазини, където имат отстъпки и персонална консултация, отколкото от супермаркетите. В големите магазини дори един и същи артикул излиза по-скъп понякога.

Дюшеци

Важно е да се внимава и при пазаруването на надуваеми предмети за плажа. Ако се вземат от съмнителни търговци, поясът или дюшекът може да се окажат опасни за живота в морето. Ако са купени без касова бележка, после те нито могат да бъдат върнати, нито пък да се потърси отговорност от продавача и производителя, предупреждават експертите.

Лампа за буболечки опасна за живота

Голяма търговска верига обяви, че изтегля от пазара електрическа лампа срещу насекоми заради риск от токов удар. Лампата е с баркод 4063367290183 и се продава от април 2022 г. Поради производствен дефект не може напълно да бъде изключен риск от токов удар. От веригата обещават, че ще върнат средствата на клиентите.

При слънчево изгаряне

Много течности и кисело мляко

При слънчево изгаряне е важно незабавно да се ограничи излагането на слънце, докато възпалението на кожата не отмине. Трябва да се пие много вода, пресни сокове, билкови чайове. Добре е да се ограничат кафето и алкохолът, защото те дехидратират тялото. Носете меки памучни материи и премахнете всички пристягащи, прилепнали и плътни бельо и дрехи. Не нанасяйте по кожата олиа и масла, тъй като те образуват плътен слой, който заключва топлина от възпалената кожа и тя не може да диша.

При леко до средно изгаряне от слънце ефективна е народната медицина.

Нанасяме кисело мляко върху изгорелия участък от кожата и оставяме да „попие“ топлината. След десетина минути се отстранява с помощта на навлажнена с вода мека кърпа.

Резени от краставици и картофи се налагат върху засегнатия от слънцето участък. Аскорбинова и кафена киселина в краставицата са полезни за чувствителна и възпалена кожа. Картофът действа болкоуспокояващо. За успокоение се ползват гел от алое вера и мед.