0

"Енергийната сигурност зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Ние успяхме да договорим много добри цени, много под европейско-пазарните от САЩ. Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече не е факт. Ще можем да получим цялото количество от азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от първи юли". Това заяви премиерът Кирил Петков по време на парламентарен блиц-контрол.

Договорената цена е по-ниска от тази, която купувахме от "Газпром" и директно ще бъде доставка от американска компания, без посредник, между Булгаргаз и американска компания има сключен договор, който дава тази доставка да бъде факт. Уверявам ви, че и двата кораба ще бъдат доставени и вкарани в енергийната система, допълни той в НС.

"През години се опитваше да ни се казва, че няма диверсификация, защото още, което е факт, че газовата връзка с Гърция не е направена. Оказва се, че тази връзка дава пълна възможност да вкарваме цялото количество азерски газ и това ще покаже българското правителство, че през всичките тези години, диверсификация е нямало, не защото не е могло, а защото е нямало желание за това", каза премиерът.

Това, което стана ясно на всички партньори в ЕС и НАТО, че един от основните инструменти на руската външна политика, е използването на корупция. През нея този режим на Путин влияе на чужди държави и правителства, и голяма част от това са енергийни проекти. Когато една страна реши да построи руски поток през територията на България без да имаме възможност да черпим от него и похарчим 3 млрд. от парите ни, тогава явно има друга причина. За съжаление всички за всички вас, които са били част от тази корупционно-мотивирана схема, всички наши партньори го виждат и обявяват, че тези проекти са за влияние. Това бяха разговори от нас и във Вашингтон и в Брюксел", обърна се към народните представители Петков.

По-рано на бизнес форум министър-председателят коментира, че държавите в региона трябва да си подадат ръка. "В момента сме в безпрецедентна криза, тя беше направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза, дойде войната, минахме през пандемията и имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж", каза Кирил Петков. По думите му всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България.

"Тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента. Част от инвестициите, които сме планували, е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси - няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала", допълни Кирил Петков.

Премиерът добави, че освен газовите връзки България ще разполага с безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво.

"Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци. Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда "Стамболов", където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България", каза още Кирил Петков.